Een goede vervangende exportmarkt vind je niet zomaar

Gepubliceerd op:
15 juni 2022

Als je internationaal zakendoet ben je wel gewend om je flexibel en wendbaar op te stellen. Die eigenschappen heb je ook hard nodig als van de ene op de andere dag je afzetmarkten krimpen. Zoals dat bijvoorbeeld door de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende sancties voor Rusland is gebeurd. Hoe maak je als bedrijf die verloren afzet weer goed? Met een nieuwe subsidie kunnen ondernemers dat laten uitzoeken door een expert.

De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland hebben ook grote gevolgen voor ondernemers die in die landen zakendoen. Eind mei meldde het CBS al dat de export van goederen naar Rusland en Oekraïne sterk is afgenomen.

Ondernemers die hiermee te maken hebben, kunnen vaak wel advies gebruiken om oplossingen te vinden voor de verloren afzet. Dat advies kunnen ze nu zelf inhuren via de subsidie SIB Alternatieve markten. SIB staat voor Support International Business (SIB), waarmee je als ondernemer onder andere hulp kunt krijgen bij marktentree en deelname aan missies. RVO voert de SIB-regeling uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat kun je met de subsidie SIB Alternatieve markten?

"De SIB Alternatieve markten is echt voor Nederlandse bedrijven die door de oorlog en/of de sancties gedupeerd zijn geraakt", zegt Yvette de Zeeuw. Zij is als SIB-adviseur betrokken bij de SIB Alternatieve markten.

De Zeeuw: "Of ze kunnen door de oorlog geen handel meer drijven met Oekraïne. Of ze zijn door de sancties tegen Rusland hun afzetmarkt in dat land kwijtgeraakt. In beide gevallen worden ze getroffen in hun handel door onverwachte turn of events." Ze benadrukt dat de steun er niet alleen is voor exporteurs die hinder ondervinden qua afzet die niet meer mogelijk is maar ook qua inkoop.

Expert naar eigen keuze

Na een goedgekeurde subsidieaanvraag, kunnen ondernemers met het geld een expert naar eigen keuze inhuren. Die kan helpen uitzoeken wat je kunt doen om de verloren markt weer goed te maken. De Zeeuw: "De expert gaat bijvoorbeeld na waar mogelijkheden liggen. Zien zij het in een andere afzetmarkt, of in de inkooproute? En hoe ga je dat als ondernemer vormgeven?"

Het kan mogelijk lonend zijn voor de ondernemer die een buitenlandse afzetmarkt is verloren, om de kansen in omringende landen in kaart te brengen, vertelt De Zeeuw. Bijvoorbeeld als je een onderdeel van je product niet meer kunt inkopen of verkopen in Rusland of Oekraïne. "Dan is de vraag: wat zijn alternatieve markten waar ik dat product ook kan inkopen of verkopen? Waar zie je als ondernemer kansen om dit te doen?"

Een compleet andere afzetmarkt vinden voor je product behoort ook tot de mogelijkheden. Dat is vaak niet zo eenvoudig als het klinkt: je moet je verdiepen in een nieuwe zakencultuur, een nieuw netwerk opbouwen, en logistieke processen uitzoeken.

Combinaties zijn mogelijk

Yvette de Zeeuw legt uit dat ondernemers daar een marktentreesubsidie via de Support International Business voor kunnen aanvragen. "Combinaties van verschillende SIB-subsidies zijn zeker mogelijk!"

Omdat SIB Alternatieve markten een crisisregeling is, wordt 80% vergoed, tot een maximum van € 2.500. De Zeeuw: "Voor dit subsidiebedrag kun je al goed advies krijgen. Bekijk dus vooral de mogelijkheden!"

Veranderende logistieke routes en supply-chains

Marieke van der Wilk, Business Development Coach voor onder andere Rusland en Oekraïne, vertelt dat andere markten door de crisis en gevolgen daarvan – bijvoorbeeld op gebied van energie en grondstoffen – interessanter kunnen worden voor Nederlandse ondernemers. "Door deze crisis veranderen logistieke routes en supply-chains. Denk dan aan andere mogelijkheden voor zakendoen, bijvoorbeeld met landen als Georgië, Armenië, Turkije, Azerbeidzjan, Kazachstan, Roemenië en Bulgarije."

Van der Wilk noemt ook het inzetten van verschillende duurzame energiebronnen om de energietransitie te versnellen als voorbeeld. "De ontwikkelingen in de Baltische Staten, Polen, Slovenië en Kroatië zijn interessant voor ondernemers om tijdig op in te spelen."

Met handelsmissies, evenementen en rapporten probeert RVO bij te dragen aan meer kennis over alternatieve markten. Van 28 tot en met 30 juni is er een handelsmissie naar Slowakije en Hongarije voor circulaire bouw en recycling. Marieke van der Wilk: "Daar zitten ook door deze crisis getroffen bedrijven bij die nieuwe markten zoeken. En er zijn ook veel marktrapporten verschenen over Centraal- en Oost-Europa, die ondernemers helpen om zich te verdiepen in nieuwe markten."

Marieke van der Wilk benadrukt dat RVO de Nederlandse ondernemers blijft steunen bij het zakendoen in Oekraïne, met name bij de wederopbouw van het land.

René Kremers van landbouwbedrijf Difco is een van de ondernemers die interesse heeft in de subsidie SIB Alternatieve markten. "Het is heel onzeker momenteel, zowel in Rusland als Oekraïne. Ik vrees dat dit nog wel even gaat duren. Het is dus wel slim om om je heen te kijken, om het risico te spreiden."

Aanmelden voor SIB Alternatieve markten

Bent u bij het zakendoen getroffen door de oorlog in Oekraïne of de sancties tegen Rusland? En wilt u zich aanmelden voor de SIB Alternatieve markten?

Doe dan een aanvraag voor een expert via RVO.nl. U heeft hier e-Herkenning 2+ voor nodig.

Vragen over zakendoen met Oekraïne of Rusland?

  • Op de pagina Sanctieloket Rusland vindt u informatie voor ondernemers die te maken hebben met de sancties tegen Rusland en Belarus, en met andere gevolgen van de oorlog in Oekraïne.
  • Heeft u persoonlijk advies of steun nodig? Het Ondernemersloket Sancties Rusland staat klaar om u te helpen.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?