Energiegebruik datacenters verminderen met powermanagement

Gepubliceerd op:
28 april 2022

Servers van datacenters zo instellen dat ze efficiënter werken waardoor het energiegebruik afneemt? Dat kan met powermanagement. We bieden nu op onze website de handreiking 'Powermanagement bij datacenters' - inclusief een modelverklaring. In de handreiking beschrijven we de aanpak voor het gefaseerd realiseren van powermanagement.

Datacenters - powermanagement

De toepassing van powermanagement is een maatregel in de Erkende Maatregelenlijsten (EML) voor datacenters. In de EML staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder.

Samenwerking datacenters en servereigenaren

Met de handreiking en het model Energie Efficiëntie Verklaring (EEV) kunnen datacenters hun energiegebruik verminderen in samenwerking met servereigenaren. De EEV is een basisverklaring die datacenters kunnen laten ondertekenen door hun klanten.

Met de ondertekening van een EEV geeft de klant aan dat hij zich bewust is van de powermanagement maatregel, dat hij inventariseert én registreert én rapporteert aan het datacenter hoe de instellingen staan en waar nodig de instellingen aanpast. Hoe servereigenaren zelf het energieverbruik van hun server(s) kunnen verminderen staat in de Happy Flow handleiding.

Totstandkoming handreiking

De totstandkoming van de handreiking en het model EEV is een samenwerking van NLdigital, de Dutch Datacenter Association (DDA), Certios, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en in nauwe afstemming met Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Het bouwt voort op de resultaten van track 1 van het Lower Energy Acceleration Program (LEAP) van de Amsterdam Economic Board.

De resultaten van track 1 zijn terug te vinden op de webpagina Energie besparen datacenters.

Meer informatie

Download

In samenwerking met:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?