Ervaring opdoen met waterstofproductie op zee

Gepubliceerd op:
15 december 2023

Nederland wil kennis en ervaring opdoen met het gebruik van technologie voor waterstofproductie op zee. Dit doen we in de komende jaren met 2 demonstratieprojecten op zee. Vanaf vandaag kunnen bedrijven, onderzoeksbureaus, kennisinstellingen en andere geïnteresseerden reageren op een interessepeiling van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de ontwikkeling van deze demonstratieprojecten. Meedoen kan tot en met 26 januari 2024.

Platform op zee in offshore windmolenpark.

Nederland heeft de ambitie om grootschalig windenergie op zee te ontwikkelen. Dit helpt bij de Nederlandse klimaatdoelstellingen en de verduurzaming van ons energiesysteem (de manier waarop we energie opwekken en gebruiken). Waterstofproductie op zee zien we als een belangrijke manier om duurzaam opgewekte elektriciteit van windparken op zee blijvend onderdeel te maken van ons energiesysteem.

Plannen voor waterstofproductie op zee

Op de planning staan 2 waterstofdemonstratieprojecten. In deze projecten bouwen we een elektrolyser (fabriek voor waterstofproductie) op zee. Het eerste demonstratieproject gaat om een elektrolyser met een vermogen van minder dan 100 megawatt. Het tweede demonstratieproject heeft een vermogen van ongeveer 500 megawatt. De interessepeiling gaat vooral over het eerste waterstofdemonstratieproject op zee. 

Risico's en mogelijkheden

In de interessepeiling kunnen geïnteresseerden hun mening geven en meedenken met risico’s en mogelijkheden. Ook is RVO benieuwd naar behoeftes voor financiële ondersteuning die aansluit op de praktijk. Deelnemers kunnen meedoen vanuit verschillende rollen:  

  • commerciële partij;
  • onderzoeksbureau;
  • kennisinstelling;
  • toeleverancier;
  • samenwerkende partijen.  

Maar ook andere stakeholders die zich in de toekomst mogelijk willen gaan richten op (of belang hebben bij) de ontwikkelingen voor waterstofproductie op zee, kunnen meedoen. 

Reageer op de interessepeiling

Bent u benieuwd naar de plannen voor het produceren van waterstof op zee? En wilt u meedenken met nieuwe projecten? U kunt vanaf vandaag meedenken via de interessepeiling. Vul het formulier in onderaan de interessepeiling. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?