€ 60 miljoen voor Nederlandse start-ups in 1e ronde EIC Accelerator programma

Gepubliceerd op:
7 november 2021

8 Nederlandse start-ups haalden in totaal € 60 miljoen aan financiering binnen in de eerste ronde van het vernieuwde European Innovation Council (EIC) Accelerator programma. Met dit totaalbedrag staan we als land op de tweede plek na Frankrijk met 16.5% van het budget voor de eerste ronde.

Het programma is onderdeel van Horizon Europe, het overkoepelende programma van de Europese Commissie (EC) die het concurrentievermogen van Europa wil vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren.

De winnende start-ups

Wij feliciteren de 8 winnende Nederlandse innovatieve start-ups! Zij krijgen in totaal € 16.7 miljoen subsidie en € 43.5 miljoen equity.

  • Hardt: ontwikkelt het eerste Europese hyperloop systeem (een vacuüm transportsysteem waarbij een luchtdrukbuis wordt gebruikt).
  • Microsure: maakt een chirurgische robot waarmee je heel precies kleine bloedvaatjes hecht.
  • Blue Heart Energy: maakt een warmtepomp zonder nadelen.
  • Varmx: ontwikkelt een bloedstollingsmiddel gebaseerd op synthetisch slangengif.
  • Plant-e: produceert elektriciteit uit levende planten.
  • Delmic: maakt het diepgaand bestuderen van eiwitreacties in een cel mogelijk.
  • Sensius: ontwikkelt een thermische behandeling van hoofd- en halskanker.
  • Orbisk: kan voedselverspilling monitoren en voorkomen.

EIC Accelerator programma

De European Innovation Council (EIC) ondersteunt innovatieve bedrijven: van fundamenteel onderzoek tot start-ups en scale-ups. De EIC richt zich op deep-tech innovaties. Het EIC Accelerator programma is hier een onderdeel van. Dit programma heeft als doel om individuele bedrijven te helpen om baanbrekende innovaties met een hoog risico en grote impact door te ontwikkelen, op te schalen en op de markt te brengen.

RVO ondersteunt en adviseert

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het nationaal contactpunt voor Horizon Europe. Team IRIS van RVO adviseert organisaties bij het indienen van hun projectvoorstel en organiseert trainingen en informatiebijeenkomsten. De adviseurs van Team IRIS hebben deze 8 bedrijven ook geholpen met hun aanvraag.

Wilt u ook een projectvoorstel indienen? Neem contact op met onze adviseurs als u advies nodig heeft over uw aanvraag of project.

Vragen over EIC of Horizon Europe?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?