Textielondernemers op weg naar hergebruik in hele keten

Gepubliceerd op:
16 januari 2024
Laatst gecontroleerd op:
15 februari 2024

In een nieuw project maken 150 textielondernemers en -organisaties hun keten circulair. Dit doen zij door hernieuwbare, duurzame grondstoffen te gebruiken. Zo besparen ze materialen, verminderen ze hun CO2-uitstoot en dragen ze flink bij aan een economie waarin afval niet bestaat.

Textielsector aan zet

Het project circulair textiel is vooral voor innovatieve textielbedrijven, inzamelaars, verwerkers, kringloopwinkels en repaircafé’s. Het gaat over:

  • hergebruik internationaal
  • hergebruik in Nederland
  • recycling, met focus op vezel-tot-vezel recycling

Ondernemers werken met elkaar aan meerdere uitdagingen rond hergebruik van mode, interieur, tapijt en textiel. Hiermee doorbreken zij de keten en zijn zij een voorbeeld voor andere ondernemers in hun sector.

De afgelopen jaren hebben koplopers in deze keten al veel gedaan rond bijvoorbeeld ‘design for recycling’. Dit betekent dat je bij het ontwerpen van producten al zorgt dat ze na hun levensduur gemakkelijk te recyclen zijn. Zo zijn waardevolle materialen opnieuw te gebruiken. 

Plan van aanpak uitvoeren

Circulair textiel is het 4e ketendoorbraakproject dat het Versnellingshuis Nederland circulair! goedkeurde. Met ondersteuning van ketenregie kunnen de ondernemers (ketenpartijen) hun plan van aanpak uitvoeren. De partijen werken samen aan de juiste omstandigheden om investeringen in haalbare businesscases op te halen. En om belemmeringen weg te nemen. Het project loopt 3 jaar.

Eerdere goedgekeurde projecten

Het 1e ketendoorbraakproject keurde het Versnellingshuis in juli 2023 goed. Dat project is voor hergebruik van staal in de bouw. In november 2023 kwamen daar 2 projecten voor circulair plaatmateriaal en circulaire vloeren bij. 

Versnellingshuis Nederland circulair!

Het ketendoorbraakproject valt onder de regie van het Versnellingshuis Nederland circulair!. Zij stemden het af met de Transitie Agenda Consumptiegoederen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een samenwerkingspartner in het Versnellingshuis.

Pak de ketenregie voor circulair textiel

Heeft u interesse om de ketenregie van dit project op u te nemen? U kunt hier vragen over stellen en u inschrijven voor de opdracht. De vragenronde sluit op 5 februari. Inschrijven voor de ketenregie kan tot 23 februari, 12:00 uur.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?