#HetNetwerkEffect: 5 tips om internationaal succes te behalen

Gepubliceerd op:
2 juli 2021

Als internationale ondernemer kom je veel hobbels en onzekerheden tegen. Tegelijkertijd zijn er genoeg partijen die jou op weg kunnen helpen naar een succesvolle start in het buitenland. RVO heeft een uitgebreid netwerk om je bij elke stap van je buitenlandse onderneming verder te brengen. Want waar begin je, bij wie vind je de juiste informatie en wat moet je allemaal regelen?

Om je daarbij te helpen, vind je in deze blog 5 waardevolle tips. Daarmee kom je op het juiste moment in contact met de belangrijkste (Nederlandse) partijen. Ook ben je zo nóg beter voorbereid als je voor het eerst je buitenlandse markt op gaat. Dit noemen wij #hetNetwerkEffect van RVO & Partners. Het helpt jou om valkuilen te voorkomen en sneller en langer succesvol te zijn.

5 tips om valkuilen te voorkomen

Tip 1: Doorloop de Exportwijzer

Ga je exporteren, dan is er van alles mogelijk op het gebied van financiering en exportsubsidie. Met de RVO-exportwijzer vind je eenvoudig jouw weg naar informatie over jouw exportmarkt, de bijbehorende wetten en regels en verschillende financieringsvormen. Deze tool is gemaakt samen met de Belastingdienst, Douane en KVK.

Tip 2: Download de app 'NL exporteert'

De RVO-app NL exporteert helpt je feiten en cijfers te vinden over jouw exportland. Door een bedrijfsprofiel in de app aan te maken, ontvang je pushberichten over actuele kansen, evenementen, rapporten en nieuws dat aansluit bij jouw profiel. De app bevat informatie van allerlei bekende (samenwerkende) organisaties en banken.

Tip 3: Voeg jouw handelsland toe aan jouw favorieten

Van bijna alle handelslanden staat op rvo.nl een landspecifieke pagina, met daarop veel relevante informatie over zakendoen. Het loont dan ook om de pagina van jouw handelsland(en) te markeren in je favorieten. Je vindt hier ook informatie over de Nederlandse overheid in dat land en handige links naar partners zoals KVK, de Douane en evofenedex.

Tip 4: Neem contact op met onze klantadviseurs

Iedere fase in jouw 'internationale zakenreis' vraagt om een andere oplossing. Neem hiervoor contact op met RVO. Wij beantwoorden jouw vragen, stellen oplossingen voor en koppelen je waar nodig aan de juiste persoon of partner. Hulpmiddelen die wij daarbij bieden zijn:

 • Evenementen & handelsmissies: bekijk de kalender en schrijf je in
  Wil je snel contacten leggen in een land? Neem dan deel aan onze (online) evenementen. Selecteer je handelsland en markeer de link in jouw favorieten. Zo zie je in één oogopslag welke evenementen relevant zijn! Sommige evenementen organiseren we samen met partners, zoals het Nationaal Export Event (NEX), de bijeenkomst 'Klaar voor de start? Export!'. En de landspecifieke Business Weeks organiseren we samen met de publieke netwerkorganisatie van Trade and Innovate NL. Check ook op www.internationaalondernemen.nl of onze partners relevante evenementen organiseren voor jou.
 • Marktverkenning: bepaal jouw criteria en krijg (gratis) de juiste marktkennis
  Weet je welk land het interessantste is voor jouw bedrijf? Dan is het tijd om marktkennis op te doen. RVO kan hierbij helpen met een marktverkenning. Denk aan markttrends, mogelijke verkoopkanalen of exportregels. Ook zakelijke do's-and-don'ts en subsidie- en financieringsmogelijkheden kunnen centraal staan. Zoek je een voorbeeld van een exportplan (pdf)? De KVK heeft deze voor jou!
 • Zakenpartnersupport Op Maat: vind de juiste zakenpartner(s)
  Bij onze dienst Zakenpartnersupport Op Maat zoeken wij samen met de Nederlandse overheid in het buitenland naar zakenpartners die voldoen aan jouw eisen. Met onze kennis van de lokale markt adviseren wij jou bijvoorbeeld over vakbeurzen en evenementen, waar jij direct in contact komt met mogelijke zakenpartners.
 • Financiering internationaal zakendoen: maak gebruik van onze hulp
  Wij helpen graag om de financiering voor jouw internationale ondernemingsplannen rond te krijgen, bijvoorbeeld als dit niet lukt via de bank. Onze regio-adviseurs vertellen je ook over subsidies en regelingen van andere organisaties. Bijvoorbeeld van de Europese Unie of de Wereldbank.
 • Schakel het Nederlandse buitenlandnetwerk in
  Waar ter wereld je ook zakendoet, de Nederlandse overheid in het buitenland is er om jou verder te helpen. Dat kan digitaal, via social media, telefonisch of face to face. Lees in deze blog wat dit netwerk doet voor jou als ondernemer.

Tip 5: In een uur up-to-date met een gratis e-learning

Investeer 1 uur van je tijd in een van onze 6 gratis landspecifieke e-learnings. Je vindt deze op het cursusplatform van de International Business Academy, dat RVO samen met evofenedex en NLinBusiness heeft ontwikkeld. Ondernemers geven onze e-learnings gemiddeld het rapportcijfer 9.

Wil je jezelf daarna nog verder verdiepen? Bekijk dan het volledige cursusaanbod op het platform; daar vind je ook (betaalde) cursussen van andere aanbieders.

Met deze tips hopen we dat jij jouw buitenlandse markt goed voorbereid betreedt. Daarbij helpen we je graag met informatie en advies op maat. Ook verwijzen we je op het juiste moment door naar professionele partners. Daarmee kun je zo snel mogelijk succesvol zijn in het buitenland en #hetNetwerkEffect van RVO & Partners in de praktijk ervaren.

De partners van RVO

Wilt u #hetNetwerkEffect van RVO ervaren?

Bel ons op 088 042 42 42 en wij koppelen u aan de juiste medewerker!

Bent u tevreden over deze pagina?