Interreg-project in Dordrecht wint RegioStars publieksprijs 2021

Gepubliceerd op:
20 december 2021

Het Interreg Noordzee Regio-project BEGIN, van leadpartner gemeente Dordrecht, heeft de RegioStars publieksprijs 2021 in de wacht gesleept. De jaarlijkse prijs gaat naar projecten die bijdragen aan Europese eenwording. BEGIN is een Europees samenwerkingsproject met 10 deelprojecten in 6 Europese landen.

De projecten van BEGIN dragen allemaal bij aan het klimaatadaptief maken van de stedelijke omgeving, oftewel de omgeving aanpassen aan het veranderende klimaat.

Sociaal ondernemers en participatie

BEGIN in Dordrecht onderscheidt zich vooral in de aanpak met bewoners in een participatietraject waarbij bewoners écht iets in te brengen hebben. Een voorbeeld van een project is de Dordwijkzone, een groen gebied middenin Dordrecht dat groter is dan Central Park in New York.

Door een impuls in dit gebied is het naast een bufferzone voor extreem weer een ontmoetingsgebied voor omwonenden. In samenwerking met sociaal ondernemers hebben bewoners de buitenruimte herontdekt en komen zelf met plannen voor het park. Zie ook de presentatie van BEGIN op de RegioStars Awards onder 'Meer weten?'.

Interreg

Projectleider Ellen Kelder van BEGIN zat op 16 september als een van de gasten aan tafel tijdens de kick-off van de nieuwe programmaperiode van Interreg. Hier vertelde ze over hoe zij haar projecten laat slagen en hoe je met een Interreg-project impact maakt. Een verslag van dit evenement vindt u op Online kick-off event Interreg (NWE, NSR en Europe) en u kunt dit gesprek terugzien op YouTube.

Uw eigen project starten?

Bent u geïnspireerd en wilt u Europa net als BEGIN duurzamer en beter bestand tegen klimaatverandering maken? Of zoekt u samenwerkingspartners om een innovatie uit te gaan rollen? Interreg biedt u als ondernemer, onderzoeker en overheid de mogelijkheid om internationaal samen te werken aan duurzame projecten.

Bij ons kunt u terecht voor de Interreg-programma’s Noord-West Europa (NWE), Noordzee Regio (North Sea Region, NSR) en Interreg Europe. Onze contactpunten zijn er om u verder te helpen. U vindt de contactgegevens op onze pagina Interreg 2021-2027.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?