Kabinet maakt tweede steunpakket Oekraïne en nieuwe gezant bekend

Gepubliceerd op:
14 juli 2023

Nederland maakt ruim € 118 miljoen vrij voor het 2e steunpakket voor 2023 aan Oekraïne. Ook heeft het kabinet topdiplomaat Roderick van Schreven aangesteld als Speciaal Gezant Bedrijfsleven en Wederopbouw Oekraïne. Dat meldde minister Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag 4 juli aan de Tweede Kamer.

De oorlog blijft zijn tol eisen van Oekraïne. De behoeften blijven hierdoor groot. Het geld van het steunpakket is aan de ene kant bestemd voor herstelwerk en de gezondheidszorg. Aan de andere kant is er geld vrijgemaakt voor noodhulp en mensenrechten. Voor de uitvoering werkt Nederland samen met organisaties zoals de Verenigde Naties, Nederlandse publieke drinkwaterbedrijven en ngo's.

Steun voor bedrijven die meewerken aan wederopbouw

Het kabinet ondersteunt bedrijven die zaken willen doen met Oekraïne en tegelijk meehelpen het land weer op te bouwen. Daarbij wordt vooral ingezet op sectoren waar veel hulp nodig is, en waarin Nederlandse bedrijven veel kunnen betekenen. Dat zijn landbouw, water en gezondheidszorg.

Het kabinet maakt € 25 miljoen vrij aan subsidies voor projecten in deze sectoren. Die moeten aansluiten op wat Oekraine nodig heeft. Wilt u een project opzetten? Vanaf september kunt u als bedrijf of organisatie een voorstel sturen naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Verder onderzoekt het kabinet of zij risico's kan afdekken voor bedrijven die zakendoen met Oekraïne via een garantie- of verzekeringsfaciliteit.

Speciaal Gezant

Naast het steunpakket heeft het kabinet Roderick van Schreven aangesteld als Speciaal Gezant. Van Schreven werkt al lange tijd als topdiplomaat en heeft veel ervaring en contacten met Nederlandse en internationale bedrijven. Hierdoor kan hij Nederlandse bedrijven breed vertegenwoordigen bij internationale organisaties en op diplomatiek niveau.

Lees het hele nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?