Kansen in de VS door grote infrastructuurdeal

Gepubliceerd op:
25 november 2021
Laatst gecontroleerd op:
14 februari 2022

Op 15 november ondertekende president Biden de Infrastructure Investment and Jobs Act. Met deze deal geeft de Amerikaanse federale overheid de komende 5 jaar US$ 550 miljard uit aan infrastructuur. Dit is ook voor Amerikaanse begrippen een ongekende investering. Welke kansen levert dit de komende jaren op voor het Nederlandse bedrijfsleven?

Voor welke sectoren komt geld beschikbaar?

De komende maanden wordt duidelijker in welke regio's en steden en aan welke projecten het geld precies wordt besteed. Maar grofweg is de US$ 550 miljard aan investeringen gereserveerd voor de volgende sectoren.

Overzicht investeringen per sector

Sectoren Bedrag in US$
Wegen, bruggen en grote projecten $ 110 miljard
Spoorwegen $ 66 miljard
Elektriciteitsnet $ 65 miljard
Internetcapaciteit- en toegang $ 65 miljard
Infrastructuur voor schoon drinkwater $ 55 miljard
Klimaat- en cyberweerbaarheid $ 47 miljard
Openbaar vervoer $ 39 miljard
Luchthavens $ 25 miljard
Havens $ 17 miljard
Opruimen milieuvervuiling en verlaten mijnen $ 21 miljard
Verkeersveiligheid $ 11 miljard
Droogtemaatregelen in het westen van de VS $ 8 miljard
Laadinfrastructuur elektrische voertuigen $ 7,5 miljard
Elektrische schoolbussen $ 7,5 miljard
Overig $ 6 miljard

Waar liggen kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven?

Er zijn een aantal onderwerpen waar het Nederlandse bedrijfsleven goed in is, en waar dus kansen liggen. Bij veel van deze onderwerpen speelt klimaatverandering een rol.

 • Duurzame, circulaire oplossingen bij het vernieuwen en uitbreiden van de Amerikaanse infrastructuur
  Het gaat hier bijvoorbeeld om het verduurzamen van lucht- en zeehavens, het op elkaar laten aansluiten van verschillende soorten openbaar vervoer en het vernieuwen van het spoorwegennet.
 • Klimaatadaptatie en water
  Van kustverdediging aan de oost- en zuidkust tot droogtemaatregelen in het westen van de VS: op allerlei vlakken wil de VS beter voorbereid zijn op de verandering van het klimaat.
 • Uitbreiding van het Amerikaanse elektriciteitsnet en het vergroten van de betrouwbaarheid ervan
  Ook hierbij is het doel om beter bestand te zijn tegen weersextremen. Dit is noodzakelijk om de economie succesvol te elektrificeren.
 • Laadinfrastuur voor elektrische voertuigen en de overgang op elektrische schoolbussen
 • Koolstofafvang- en opslag en waterstof
  Nederlandse kennis en ervaring, zoals de ervaring met multi stakeholder approaches en het H2-ecosysteem in Noord-Nederland kunnen in de VS van grote waarde zijn.

Factsheet met concrete kansen

Het buitenlandnetwerk heeft samen met RVO een factsheet met concrete kansen (pdf) en feiten over de infrastructuurdeal samengesteld.

  In hoeverre speelt hierbij 'America First'?

  Het is de vraag in hoeverre buitenlandse ondernemers en investeerders kunnen profiteren van bovenstaande uitgaveplannen. De zogenaamde 'Buy American'-wetgeving is bedoeld om binnenlandse productie te bevoordelen. Deze wetgeving stelt onder meer voorwaarden aan federale aanbestedingen.

  Wilt u kansrijk zijn, dan moet het gaan om producten of diensten die niet of onvoldoende op de Amerikaanse markt aanwezig zijn. Ook is het aan te raden om met een Amerikaans bedrijf in zee te gaan, waarbij het Amerikaanse bedrijf de opdracht aan u uitbesteedt. Dit is vooral belangrijk als u nog geen Amerikaanse vestiging heeft.

  Hoe kunnen wij u hierbij helpen?

  RVO, het ambassadenetwerk in de VS en betrokken organisaties in Nederland zullen de ontwikkelingen over de precieze verdeling van de middelen nauwgezet volgen en het Nederlandse bedrijfsleven informeren over de kansen.

  Heeft u vragen?

  Neem contact op met

  onze ambassade in Washington

  Bent u tevreden over deze pagina?