Koning brengt werkbezoek aan duurzame energieprojecten op Noordzee
Donderdag 25 augustus stapte Koning Willem-Alexander aan boord van de boot Aqua Helix. De koning bezocht energieprojecten op de Noordzee die werken aan hernieuwbare (duurzame) energie op basis van groene waterstof, wind en zon.

Tijdens het varen kreeg de koning verschillende presentaties van energieprojecten die deels met subsidie voor innovatie tot stand kwamen. De projecten die de koning bezocht, geven een beeld van de grote rol die de Noordzee speelt binnen de Energietransitie (de overgang van fossiele brandstof naar duurzaam opgewekte energie).
Rondje Noordzee
De eerste stop van het werkbezoek was bij Q-13 A platform van Neptune Energy. De koning bekeek daar de voorbereiding van de groene waterstofpilot PosHYdon. Een ander pilotproject van Oceans of Energy liet zien hoe drijvende zonnepanelen worden getest. De groene waterstofpilot en de drijvende zonnepilot (NS2) maken gebruik van de subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+). Een bedrijf of een consortium kan deze subsidie aanvragen voor een pilot- of demonstratieproject.
Daarnaast bezocht Zijne Majesteit een transformatorplatform van TenneT. TenneT sluit hier windparken op zee aan. Daarna transporteert het de opgewekte energie met een kabel over de zeebodem naar land. De boottocht ging naar het windpark Hollandse Kust Zuid. Dit is het eerste windpark dat is gebouwd zonder subsidie. Kortgeleden is begonnen met de levering van groene stroom.
Samenwerking en systeemintegratie belangrijk
De projecten op de Noordzee spelen een belangrijke rol in de Energietransitie. De koning besprak met verschillende belanghebbenden over het belang van systeemintegratie (samenhang in energiesystemen), en nationale en internationale samenwerking. Een goed evenwicht tussen de waarde van de natuur op de Noordzee en de ontwikkeling van energieopwekking werd benadrukt.
Meer weten?
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat