Lokaal minder CO2-uitstoot met subsidie HER+

Gepubliceerd op:
4 februari 2022

Vernieuwende projecten die leiden tot minder CO2-uitstoot zijn hard nodig om de energietransitie (overgang naar duurzame energie) te halen. Ondernemers lopen daarbij soms aan tegen hoge aanloopkosten. De subsidie Hernieuwbare Energietransitie (HER+) kan het verschil maken om juist in die fase ook lokale projecten door te laten gaan.

De subsidieregeling HER+ is open tot en met 31 maart 2022, 17:00 uur. Het budget is € 50 miljoen. Er is nog voldoende budget beschikbaar voor nieuwe aanvragen.

Groen gas met de HER+

Een voorbeeld van zo'n lokaal project waarbij de HER+-subsidie het verschil maakte, is de monovergistingsinstallatie van Landbouwbedrijf GroeneWoudGas. Deze installatie zet verse mest om in groen gas. Een melkveehouder zette dit project op samen met een biogasproducent en zo’n 15 andere melkveehouders. De subsidie dekte de hoge kosten in de aanloopfase die de melkveehouder anders nauwelijks kon betalen.

Omdat er ongeveer 3000 m3 groengas per dag het gasnet op komt, wordt lokaal veel CO₂-uitstoot vermeden. Jaarlijks is de productie voldoende om 750 huishoudens in Sint-Oedenrode, Nijnsel, Olland en Boskant van gas te voorzien.

Nog budget beschikbaar

Op 24 januari 2022 was er nog ruim 37 miljoen budget beschikbaar. Er is dan ook nog voldoende ruimte voor nieuwe aanvragen. Deze subsidie is op basis van 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Als het budget op is, stopt de regeling.

Subsidie Hernieuwbare Energietransitie (HER+)

De HER+ kijkt naar CO2-vermindering in plaats van alleen naar hernieuwbare energieproductie. De HER+-projecten moeten de klimaatdoelstellingen in 2030 helpen te halen. Die besparing moet groter zijn dan de subsidie die de ondernemer voor het project heeft aangevraagd. Ondernemers kunnen nog tot en met 31 maart, 17:00 uur aanvragen. 

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?