Minder bijlagen nodig voor BAR Bedrijfslevenregeling

Gepubliceerd op:
11 januari 2023
Laatst gecontroleerd op:
17 januari 2023

De Brexit Adjustment Reserve (BAR) Bedrijfslevenregeling wijzigt. Zo wordt het voor meer ondernemers eenvoudiger om een aanvraag in te dienen. De minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) moet nog officieel akkoord gaan met deze wijziging. We verwachten dat dit volgende week gebeurt, maar niet voor de sluitingsdatum van de Tegemoetkoming nog te maken kosten, op 13 januari 2023 17.00 uur.

Update: de minister heeft de aanpassing ondertekend. De regelwijziging is op 17 januari gepubliceerd in de Staatscourant.

Wij beseffen dat de regeling laat wijzigt. U mag daarom deze regeling nu aanvragen met de in de wijziging genoemde bijlagen, ook al is de regelingswijziging nog onder voorbehoud. Wilt u nog een aanvraag indienen voor de nog te maken kosten? Doet u dit dan voor 13 januari 17.00 uur.

Met terugwerkende kracht

De BAR Bedrijfslevenregeling is er voor ondernemingen die financieel geraakt zijn door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU). De wijzigingen zijn – na goedkeuring - met terugwerkende kracht van toepassing vanaf de ingangsdatum van de regeling. Heeft u al aangevraagd?

Wat wijzigt er?

De wijzigingen zijn nog onder voorbehoud van goedkeuring. Als er goedkeuring is gegeven mag u voor sommige modules minder of simpelere bijlagen met uw aanvraag meesturen. Dat maakt de aanvraag eenvoudiger. De wijzigingen gelden ook voor de Tegemoetkoming gemaakte kosten. Deze staat open tot 31 maart 17.00 uur. In het kort:

 • Bent u transportondernemer? Voorheen moest u kopieën van gehanteerde rittenschema’s meesturen. Dat is niet meer nodig. U kunt volstaan met een boekingsoverzicht, waarop alle ritten van het jaar zijn weergegeven. Deze is op te vragen bij een terminalonderneming of eurotunnel.
 • Heeft u tussen 2015 en 2021 alleen maar geïmporteerd van het VK?
  U hoeft dan geen kopie opgave intracommunautaire prestaties over deze jaren meer mee te sturen.
 • Voor opleidingen, aanpassing van ICT-infrastructuur of voor externe consultancy:
  Deed u in de periode van 2015 tot en met 2020 geen of maar af en toe douaneaangifte voor handel met niet EU-landen? Of was uw totale omzet van 2021 minimaal 25% hoger was dan uw omzet van handel met niet EU-landen in 2020?
  Dan hoeft u geen overzicht van het aantal douaneaangiften in de jaren 2020 en 2021 meer aan te leveren.

Zodra de minister de wijziging officieel heeft goedgekeurd en deze is gepubliceerd, wijzigen we onze webpagina’s Modules BAR Tegemoetkoming gemaakte kosten en Modules BAR Tegemoetkoming nog te maken kosten.

Eerdere wijziging

De einddatum van de BAR Tegemoetkoming nog te maken kosten werd in een eerdere wijziging al verschoven van 13 december 2022 naar 13 januari 2023 om 17:00 uur.  Zie hiervoor het nieuwsbericht: Deadline aanvraag BAR nog te maken kosten naar 13 januari.

Meer weten?

Brexit Adjustment Reserve (BAR)

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
 • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?