Minder ongelukken rond het spoor: innovaties voor een veiliger perron

Gepubliceerd op:
3 februari 2023
Laatst gecontroleerd op:
7 februari 2023

Bijna elke 2 dagen vindt een bijna-ongeluk of ongeluk plaats op of rond het spoor. Slimme innovaties moeten de veiligheid helpen vergroten. Op station Den Bosch zijn sinds 23 januari 3 nieuwe innovaties voor een veiligere perronrand te bewonderen. De mijlpaal is bereikt na ruim 2 jaar onderzoeken en testen.

Het aantal reizigers groeit, er rijden meer en vaker treinen en treinen rijden sneller. Daarmee stijgt de kans op ongelukken op het perron. ProRail en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat daagden via de SBIR innovatiecompetitie Perronrandbeveiliging ondernemers uit om nieuwe producten te ontwikkelen die voorkomen dat personen vanaf het perron op het spoor terechtkomen.

De innovaties zijn te zien op de perrons 1, 6A en 7A.

3 innovaties

Innovatief hekwerk Hurdle

De innovatie van CCC Projects & Engineering ligt op perron 1. Ze ontwikkelden een innovatief hekwerk dat bij een naderende trein volledig in het perron verdwijnt. Als de trein wegrijdt, klapt het hek weer uit en voorkomt dat reizigers in de spoorbak kunnen vallen.

Slimme tegels

Deze innovatie van KITT Engineering wordt getest op perron 6A. Het bedrijf ontwikkelde tegels die door middel van sensoren drukte detecteren en vervolgens een subtiel signaal geven tot veiliger gedrag.

De LED-verlichtingsstrip

De LED-verlichtingsstrip ligt op perron 7A. Het project heet de Intelligent Platform Bar Lite (IPBL) en is van ForeyeT. Dit is een dynamische lichtstrip met radarsignalering. De balk geeft aan waar een trein stopt en maakt de locatie van de treindeuren zichtbaar. Daarnaast signaleert de IPBL wanneer er iemand (onbewust) op het spoor dreigt te komen.

Vervolg

De innovaties liggen tijdelijk op de verschillende perrons. Door middel van loopstroomsensoren monitort ProRail precies wat de innovaties teweegbrengen. De testopstelling biedt zowel de ondernemers als ProRail de kans om te zien wat het beste werkt. "We hopen zo een win-win te creëren en er allemaal beter van te worden”, vertelt Karel Sormani, planontwikkelaar bij ProRail.

SBIR

Met het instrument SBIR (Small Business Innovation Research) daagt de overheid door een innovatiecompetitie ondernemers uit om met innovatieve producten en diensten te komen om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Met een SBIR-competitie kan een opdrachtgever gebruik maken van de innovatiekracht van bedrijven. De overheid is daarbij een potentiële afnemer ('launching customer') van de ontwikkelde producten.

Meer weten?

Ook op andere manieren kunnen we u helpen om te (blijven) innoveren. Raadpleeg onze subsidiewijzer of neem contact met ons op.

Bent u tevreden over deze pagina?