Mondkapjes tegen het coronavirus maken? Check de octrooien!

Gepubliceerd op:
2 april 2020

Er zijn grote hoeveelheden veilige beschermingsmiddelen nodig om de overdracht van het coronavirus te beperken. Mondkapjes bijvoorbeeld. Veel ondernemers staan in de startblokken om ze te maken, maar zijn bang dat ze inbreuk maken op uitvindingen van anderen. Bovendien moeten de mondkapjes aan strenge eisen voldoen die zijn vastgelegd in normen*. Daarnaast is de fabricage ervan niet eenvoudig. Octrooicentrum Nederland helpt ondernemers die snel en veilig aan de slag willen.

Wil je als ondernemer mondkapjes maken? Dan kun je gebruikmaken van bestaande kennis. Er zijn namelijk honderden octrooien op mondkapjes aangevraagd door bedrijven als 3M, Kimberly Clark, Avent en Honeywell. Die octrooien kan iedereen gratis online bekijken: in octrooidatabank Espacenet. Alle octrooiaanvragen worden na 1,5 jaar gepubliceerd, zodat iedereen ervan kan leren. En iedereen mag gratis gebruikmaken van die kennis.

Octrooien zoeken en vinden

Octrooien in octrooidatabank Espacenet zijn gesorteerd op onderwerp. Alle octrooiaanvragen krijgen namelijk een code die het onderwerp van de uitvinding aangeeft. De belangrijkste codes voor mondkapjes zijn:

  • A41D13/11: beschermende gezichtsmaskers, bijvoorbeeld voor medisch gebruik of in vervuilde omgevingen
  • A62B23/02 filters voor ademhalingstoestellen, waaronder filters in de vorm van een gezichtsmasker

Er zijn nog meer relevante codes, bijvoorbeeld voor het maken van filterstoffen, voor het aan elkaar sealen van lagen stof en voor het automatisch stansen en inpakken.

Risico op inbreuk

Hoe zit het nu eigenlijk met inbreuk? Als iemand een octrooi heeft, dan mag je het toch niet namaken? Dat klopt. Wat in een geldig octrooi staat, mag je wel bestuderen, maar niet namaken of verkopen zonder toestemming van de octrooihouder. Van de honderden octrooiaanvragen over mondkapjes in Espacenet zijn er maar ongeveer 25 van kracht in Nederland. Veel octrooiaanvragen werden nooit verleend of zijn wel verleend, maar niet meer van kracht. Octrooien zijn namelijk maximaal 20 jaar geldig, zolang de octrooihouder taksen betaalt. Verder zijn octrooien nationale rechten. Veel van de octrooien die minder dan 20 jaar geleden zijn aangevraagd zijn wel in andere landen van kracht, maar niet in Nederland. Dat betekent dat je ook daarop geen inbreuk kunt plegen in Nederland.

Meer weten over beschermingsmiddelen om het coronavirus te bestrijden en octrooien?

Er zit heel veel kennis in octrooidatabanken over het maken van middelen om het coronavirus te bestrijden. Octrooiadviseurs van Octrooicentrum Nederland helpen u graag en gratis om de juiste kennis te vinden. Neem contact met ons op: octrooicentrum@rvo.nl.

*Bekijk gratis op de website van de NEN de normen waar mondkapjes aan moeten voldoen.

Vragen over Octrooien?

Bel 088 042 42 42 (kies 2 en dan 3)

Bent u tevreden over deze pagina?