Waterstof hot in Nederland: derde plaats in Europa bij octrooiaanvragen op nieuwe waterstoftechnologieën

Gepubliceerd op:
6 januari 2023

Nederlandse bedrijven vragen steeds vaker octrooien (ofwel patenten) aan op nieuwe waterstoftechnologieën. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het Europees Octrooibureau (EOB) en het Internationaal Energieagentschap (IEA). In de periode 2011-2020 vroegen Nederlandse bedrijven in totaal 446 patenten aan. Meer dan de helft daarvan waren voor innovaties in de waterstofproductie: 283 patenten.

Het aantal octrooiaanvragen per jaar voor innovaties in de waterstofproductie is in deze periode ook ruim verdubbeld: van 21 aanvragen in 2011 naar 47 in 2020. Hiermee staat Nederland in de top 3 van Europa.

Veel grote bedrijven en start-ups

Bijna 60% van de patenten op waterstoftechnologieën komt van grote bedrijven, waaronder Shell, Sabic en Philips. Daarnaast vragen ook mkb-bedrijven octrooien aan, waaronder 10 start-ups.

CO2 uitstoot beperken

Uit het rapport blijkt ook dat de meeste innovaties voor waterstoftechnologie zich richten op emissiearme oplossingen. Dat zijn oplossingen die de uitstoot van CO2 (koolstofdioxide) beperken; zowel de uitstoot door voertuigen als door de industrie.

Interessante markt voor durfkapitaalinvesteerders

De markt voor waterstoftechnologie is interessant voor durfkapitaalinvesteerders (investeerders die geld steken in een start-up of scale-up met een relatief hoog risico). Uit het rapport blijkt dat de afgelopen 10 jaar wereldwijd meer dan de helft van de durfkapitaalinvesteringen naar start-ups in de waterstofsector mét patenten is gegaan. Het gaat om investeringen van in totaal meer dan $ 10 miljard.

Ondersteuning bij waterstoftoepassingen

Vanuit het Europese programma IPCEI (Important Project of Common European Interest) Waterstof is voor Nederland via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een totaalbudget van € 1,6 miljard beschikbaar.

Binnen Nederland ondersteunt het Nationaal Waterstofprogramma (NWP) toepassingen van waterstof in verschillende sectoren. NWP helpt ook bij het bereiken van doelen en afspraken op het gebied van waterstof.

Het programma International Clean Energy Partnership (ICEP) van RVO zet zich in om de Nederlandse waterstofsector internationaal goed te positioneren.

Nederlandse bedrijven en waterstof in de praktijk

Benieuwd wat Nederlandse bedrijven en organisaties zo al bereikten met waterstofinnovatie met hulp van verschillende programma’s en regelingen binnen RVO? Lees het in onze praktijkverhalen:

Nedstack ontwikkelt een waterstof-brandstofcelfabriek die vanaf 2026 jaarlijks één gigawatt uur aan stackvermogen gaat produceren met subsidie vanuit het programma IPCEI Waterstof.

  Vissers Energy Group bouwt waterstoftankstations met subsidie vanuit de regeling Connecting Europe Facility (CEF).

  Stadsboerderij Almere deed met hulp van de Energie-investeringsaftrek (EIA) een grote duurzaamheidsinvestering: de eerste tractor ter wereld die op waterstof loopt.

   Gemeente Groningen verzamelt restafval met een vuilniswagen op waterstof vanuit van een project uit het programma Interreg North West Europe (NWE).

   In Zuidwending is vorig jaar met succes waterstof de grond ingebracht in het kleinschalig demonstratieproject HyStock. Om dit te realiseren maakten ze gebruik van subsidie uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaattransitie (DEI+).

   Meer weten?

   Bent u tevreden over deze pagina?