Nederland en India bundelen innovatiekracht voor bio-raffinage

Gepubliceerd op:
4 april 2022

India en Nederland lanceren 4 april 2022 een internationale landencoalitie voor de ontwikkeling van bio-raffinage. In hun 'missie' binnen Mission Innovation brengen de landen kennis, ervaring en middelen samen. Daarmee willen ze de ontwikkeling versnellen van bio-raffinage innovaties.

De missie heet 'Integrated Biorefineries'. Samen met Brazilië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Commissie richten India en Nederland zich op: duurzame brandstoffen, grondstoffen, chemie en materialen. Dit is goed voor het klimaat, maar ook goed voor Nederland. Omdat we sterke agrarische, industriële en logistieke sectoren hebben.

Innovatievragen

Nederland en India willen samen met de partnerlanden bio-raffinage internationaal verder brengen. Het eerste doel is de innovatievragen voor bio-raffinage scherp te krijgen. Hierna kunnen de landen innovatieprojecten opzetten voor bio-raffinage. Ook neemt de coalitie het wereldwijde beleid voor bio-raffinage onder handen. Ze willen de ontwikkeling van wet- en regelgeving versterken.

Een derde van de wereldwijde CO2-uitstoot

Bio-raffinage oplossingen zijn hard nodig om de wereldwijde klimaatdoelen te halen. Met deze innovaties brengen we de CO2-uitstoot omlaag in de transport- en chemiesectoren. Wereldwijd stoten deze sectoren nu grofweg een derde van alle CO2 uit. Meer elektrificatie (overstap op elektriciteit) is niet genoeg om de uitstoot te verminderen. We moeten daarvoor fossiele grondstoffen voor brandstoffen, chemicaliën en materialen vervangen voor biologische, hernieuwbare (duurzame) alternatieven.

4 april van start

De samenwerking op de Integrated Biorefineries missie start officieel tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Mission Innovation in India. Mission Innovation is een wereldwijd initiatief van nationale overheden. Het doel is om openbare en particuliere innovatie voor schone energie te versnellen.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?