Nederland en Ivoorkust gaan voedselsystemen verbeteren en verduurzamen

Gepubliceerd op:
19 oktober 2023

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tekende onlangs 2 Memorandums of Understanding (MoU) met de overheid van Ivoorkust. Dat gebeurde tijdens de SARA-beurs die in oktober in Ivoorkust werd gehouden, en waar Nederland 'ereland' was.

Nederland ere-land op SARA-beurs

De Salon International de l’Agriculture et des Ressources Animales (SARA) is een tweejaarlijkse beurs. Het is de grootste en belangrijkste beurs op het gebied van landbouw, veeteelt, visserij, bosbouw en agrifood in West-Afrika. De SARA-beurs werd van 28 september tot en met 8 oktober 2023 gehouden in Abidjan, Ivoorkust.

Als ere-land ('pays d'honneur') presenteerde Nederland zich tijdens SARA als agrarisch land dat meedenkt bij de uitdagingen van de toekomst. Dat werd tijdens de beurs geïllustreerd met voorbeelden van initiatieven in Ivoorkust én in de regio.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) was op SARA verder actief aanwezig met:

  • een handelsmissie in de tuinbouw- en cacaosector;
  • een regiomissie met bedrijven uit de Sahel en kustlanden; en
  • een start-up-missie uit het Orange Corners programma;
  • een oriëntatiemissie voor regionale markten via het CBI (Centrum ter Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden).

Verduurzaming voedselsystemen

Tijdens SARA werden 2 Memorandums of Understanding (MoU) ondertekend. De samenwerking tussen Ivoorkust en Nederland richt zich op de verbetering en verduurzaming van voedselsystemen. Vooral in de tuinbouw en de cacaosector.

De nieuwe combitracks gaan ook een rol spelen bij deze verduurzaming: hortiCôte in Senegal, en HortiNord en OrangeCocoarpro.

Paviljoen krijgt prijs

Tijdens de SARA-beurs kreeg Nederland de prijs voor het beste paviljoen. In dit NL Paviljoen werden 120 bedrijven uit Nederland en West-Afrika gepresenteerd. Ook werd er een goed bezochte b2b-matchmaking tussen Nederlandse en regionale bedrijven gehouden.

Daarnaast kregen jonge ondernemers (verbonden aan het Orange Corners-programma) in het paviljoen een kans om te werken aan nieuwe partnerschappen. Het NL Paviljoen werd 3 dagen lang bemand door 27 jonge ondernemers uit Ivoorkust, Senegal, Ghana en Marokko. Ze verkochten er producten, bouwden een netwerk op en werkten en aan nieuwe partnerschappen.

Werkt u in de tuinbouw? En bent u benieuwd naar zakendoen in landen met veel kansen voor deze sector? Neem dan deel aan het seminar 'De tuinbouw van de toekomst in opkomende markten' op donderdag 2 november in Vijfhuizen.

In samenwerking met:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?