Nederlandse bedrijven werken samen aan duurzame varkenshouderij China

Gepubliceerd op:
3 december 2021

Op 2 december 2021 hebben 12 bedrijven die actief zijn in de varkenshouderijsector en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een samenwerkingsovereenkomst ondertekend van het programma Partners for International Business (PIB). Dit gebeurde via videostreaming.

Deze Nederlandse bedrijven gaan als cluster samenwerken aan de verbetering van de varkenshouderijsector in China.

Publiek-private samenwerking

De Rijksoverheid ondersteunt dit publiek-private partnerschap. Het cluster richt zich op positionering, kennisuitwisseling, netwerkopbouw en het verder ontwikkelen van bilaterale relaties met China. Zij willen samenwerken aan de verduurzaming van de hele varkenshouderijketen in China.

Lijkt het u ook interessant om deel te nemen aan dit cluster? Neem dan contact met ons op!

Nieuwe focus in varkenshouderij China

China is al jaren de grootste producent van varkens en varkensvlees ter wereld. Ongeveer de helft van al het varkensvlees in de wereld wordt in China geproduceerd. Door de uitbraak van het dodelijke African Swine Fever (ASF) in 2018 en de impact van COVID-19 maatregelen op de toeleveringsketens in 2020 is de veestapel in China enorm gekrompen.

De sector moest zich heruitvinden. Daarom is er nu meer dan voorheen aandacht voor diergezondheid en biosecurity. Dit betekent geïntegreerd en in gesloten ketens produceren, met minder druk op het milieu.

Kansen voor Nederlandse bedrijven in China

Nederlandse bedrijven zijn al langer gericht op uitdagingen om de sector te verduurzamen. Daarom is China erg geïnteresseerd in de oplossingen die Nederlandse experts hebben ontwikkeld.

Dit PIB-cluster wil Nederland neerzetten als strategische handels- en kennispartner voor de verduurzaming van de varkenshouderijsector in China. Met deze publiek-private samenwerking wil het cluster zorgen voor meer Nederlandse exportorders en versterking van de goede samenwerking met China.

Wilt u deelnemen aan dit cluster?

Bent u als Nederlands bedrijf actief in de duurzame varkenshouderijsector, en heeft u interesse om deel te nemen aan dit PIB-cluster? Meld u dan aan bij de coördinator:

Wyno Zwanenburg
Stichting Duurzame Varkenshouderij China
E: w.zwanenburg@home.nl

Activiteiten PIB-cluster

Het PIB-cluster zet zich de komende jaren in voor:

  • Het organiseren van uitgaande en inkomende missies en matchmakingactiviteiten.
  • Deelname aan belangrijke veehouderijbeurzen in China.
  • Kennisuitwisseling tussen Nederlandse en Chinese kennisinstituten. Bijvoorbeeld door informatie te delen over de opzet van praktijkonderwijs voor bedrijfsleiders in de Nederlandse varkenshouderij.

Hierbij werkt het cluster samen met het Landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Peking (e-mail: pek-lnv@minbuza.nl).
Het cluster bestaat uit 12 bedrijven: Royal Agrifirm, Bouwimpex, DFD, Groba Voedersystemen, Hato Lightning, KWB, LeeO, Microfan, Nedap, Nooyen, Schippers Export, Topigs Norsvin.

Partners for International Business (PIB)

RVO voert het PIB-programma uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wilt u meer weten over dit cluster? Neem dan contact op met:
Linda Reijers
Programmamanager PIB
RVO
E: linda.reijers@rvo.nl Lees meer over het programma Partners for International Business (PIB).

Meer weten over dit PIB-cluster? Stuur een e-mail:
Linda Reijers
Programmamanager PIB
linda.reijers@rvo.nl

Bent u tevreden over deze pagina?