Openstelling regionaal VFF-loket Limburg Startup Capital Fonds

Gepubliceerd op:
1 april 2022

Start-ups en innovatieve mkb’ers in Limburg kunnen voortaan in hun eigen regio terecht voor Vroegefasefinanciering (VFF). Via het Limburg Startup Capital Fonds (LSCF) kunnen zij financiering krijgen voor hun innovatie met maatschappelijke impact. Het gaat om innovaties op gebied van energie, circulariteit, gezondheid en digitalisering. 

Limburg heeft een sterke innovatie- en kennisinfrastructuur met hogescholen, Maastricht University en Brightlands campussen waar start-ups onderzoek en ontwikkeling op tal van gebieden kunnen uitvoeren. Ook het mkb werkt aan slimme, duurzame en gezonde oplossingen voor de toekomst. Limburg is daarmee een broedplaats voor innovaties die oplossingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen. Maar onderzoek en ontwikkeling kosten veel tijd en geld en er is financiering nodig om innovaties in een vroege fase te toetsen voor de markt. Met het LSCF komt deze financiering nu beschikbaar.

Het fonds is mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de Provincie Limburg en regionale ontwikkelingsmaatschappij LIOF, die ook de uitvoering zal doen. LIOF ondersteunt innovatieve ondernemers met advies, netwerk en financiering. De regionale VFF-loketten zorgen voor een betere verbinding met het regionale ecosysteem.

Innovaties met maatschappelijke impact

Ondernemers kunnen financiering bij het loket aanvragen als zij werken aan een innovatie met maatschappelijke impact. De innovatie moet bijdragen aan een van de volgende transities: energie, circulariteit, gezondheid of digitalisering. Deze transities zijn belangrijk voor Limburg: ze maken bedrijven concurrerend en duurzaam, de regio toekomstbestendig en zorgen voor het behoud en de groei van werkgelegenheid.

2 soorten financiering beschikbaar

Het fonds stelt een budget van in totaal € 32,65 miljoen beschikbaar voor Limburgse ondernemers. Een ondernemer kan gebruik maken van een van de volgende deelinstrumenten:

  • Het Limburg Vroege Fase Fonds (LVFF) biedt financiering voor de opwerking van een haalbaar idee naar een volwaardig businessconcept inclusief businessplan (‘proof of concept’/pre-seed).
  • Het Seed Fonds Limburg (SFL) biedt ondersteuning om de eerste stappen op de markt mogelijk te maken of waardevermeerdering te creëren, waardoor de onderneming financierbaar wordt voor een commerciële investeerder.

Het LSCF biedt niet alleen financiering. Het fonds kan ondernemers ook adviseren en met haar netwerk in contact brengen.

Financiering aanvragen

De VFF is een geldlening die innovatieve mkb’ers en starters helpt bij het ontwikkelen, testen en sneller op de markt brengen van hun innovatieve oplossing. Ondernemers vragen maximaal € 350.000 aan. Het ministerie van EZK en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voeren de regeling sinds 2014 uit.

Lees meer over het regionaal en landelijk loket Vroegefasefinanciering

Bent u tevreden over deze pagina?