Openstelling SDE++ 2023 uitgesteld tot september

Gepubliceerd op:
26 april 2023

De openstellingsronde 2023 voor de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) is uitgesteld tot september dit jaar. Dit laat minister Jetten van Klimaat en Energie weten in een kamerbrief die deze week naar de Tweede Kamer gaat. De reden voor het uitstel is dat het kabinet nog geen groen licht van de Europese Commissie heeft gekregen voor de reservering van budget voor minder rendabele technieken.

In de nieuwe aanvraagronde van de SDE++ moeten zogenaamde ‘hekjes’ in het budget ervoor zorgen dat subsidieaanvragen met inzet van minder rendabele technieken meer kans maken op subsidie.

Goedkeuring nodig door staatssteunregels

Voor deze aanpassing is in verband met de staatssteunregels goedkeuring van de Europese Commissie nodig. Met een hekje rond een deel van het budget wordt een minimaal bedrag gereserveerd voor technieken die werken met lage-temperatuurwarmte, hoge-temperatuurwarmte en moleculen. Deze technieken zijn op de korte termijn minder kosteneffectief, maar op de langere termijn noodzakelijk voor de energietransitie (de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzaam opgewekte energie). Door de aanpassing maken deze technieken meer kans om aan bod te komen voor subsidie.

Aanvraag alvast voorbereiden

De SDE++ zou van 6 juni tot en met 6 juli 2023 opengaan voor aanvragen. In afwachting van goedkeuring voor de aangepaste regeling wordt de openstelling uitgesteld tot september dit jaar. De regeling zal wel op korte termijn worden gepubliceerd in de Staatscourant, zodat partijen zich kunnen voorbereiden op een aanvraag. De brochure met meer details over deze aanvraagronde komt dan ook op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te staan. Een webinar over deze aanvraagronde zal kort na de publicatie opnieuw gepland worden.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?