Pas op: Phishing-mails COVID in omloop

Gepubliceerd op:
30 september 2021

Wij krijgen meldingen van zogeheten phishing-mails over COVID-regelingen. Het gaat hier om e-mails die afkomstig lijken te zijn van bijvoorbeeld RVO, maar waarvan het e-mailadres niet helemaal klopt. Dit zijn valse e-mails.

Bij phishing proberen criminelen mensen door e-mails naar een valse website te lokken. Daar stelen ze hun gegevens of geld.

Phishing-mail herkennen

De e-mails zijn te herkennen aan:

  • Een melding als: 'Let op: u heeft recht op TVL' of 'Herinnering: vergeet niet uw TVL aan te vragen'. Het bericht kan ook een waarschuwing bevatten – ‘Uw COVID-subsidie wordt geblokkeerd’. De ontvanger wordt onder druk gezet om snel te handelen – ‘Doe dit voor 10 oktober anders wordt de blokkade van uw TVL-subsidie uitgevoerd’.
  • Er zit een link naar een website in de e-mail. De ontvanger wordt uitgenodigd daarop te klikken.
  • De e-mail van de afzender lijkt op een echte e-mail, maar klopt niet helemaal. Vaak klopt de naam van de afzender niet: het deel na de @ is een vreemde domeinnaam.

Meer tips staan op veiliginternetten.nl.

Phishing-mail melden

RVO stuurt nooit dit soort berichten uit. Wie een e-mail niet vertrouwt, vragen wij contact met ons op te nemen. Wij stellen dan een onderzoek in. Ontvangers van een phishing-mail kunnen ook de Fraudehelpdesk inschakelen.

Bent u tevreden over deze pagina?