Purmerend en Intermaris krijgen stimuleringsprijs Gouden Eendagsvlieg

Gepubliceerd op:
12 november 2021

Het Expertteam Woningbouw reikte 28 oktober 2021 de Gouden Eendagsvlieg uit aan de gemeente Purmerend en woningcorporatie Intermaris. Zij kregen deze aanmoedigingsprijs voor de pilot 'Vergunning in één Dag', een project dat de woningbouw moet versnellen.

Intermaris wil met enkele andere corporaties in Noord-Holland de woningbouw sterk versnellen. Dat doen zij onder meer door te kiezen voor modulaire woningen. Dit zijn woningen die binnen enkele weken uit de fabriek komen en in heel korte tijd op de bouwlocatie in elkaar gezet kunnen worden.

Modulair is sneller

Omdat het krijgen van een vergunning lang duurt en onzeker is, besloot Intermaris met enkele andere corporaties en gemeenten de pilot op te starten met hulp van het Expertteam Woningbouw. Zo ging de woningcorporatie in gesprek met Purmerend over de vraag: welke stappen en samenwerking leiden tot versnellen van de vergunningsprocedure? Modulaire woningen lenen zich goed voor snellere vergunningverlening. Omdat ze allemaal op dezelfde manier worden gebouwd, hoeft de bouwkundige kwaliteit maar één keer aan het bouwbesluit te worden getoetst.

En om de bouw nog verder te versnellen en het vergunningstraject te vergemakkelijken, schoven de gemeente en Intermaris hun planningen ook verregaand in elkaar. Thijs Kroese, wethouder Purmerend: "Wij moeten ook onze nek uitsteken. Als je slechts contractpartner van elkaar bent, gaat het niet lukken. Je moet echt naar een sfeer toe waarin je samen wilt versnellen."

Anders aanpakken

Ook de gemeenten Hoorn, Zaanstad en Heerhugowaard en de woningcorporaties Woonwaard en Parteon zijn deelnemer in de pilot 'Vergunning in één Dag'. Experts Jos Feijtel en Martin Bosch van het Expertteam Woningbouw helpen in de pilot. Bosch: "Dit project biedt veel perspectief. Het is mooi dat er energie vrij komt. Het is heel belangrijk dat alle betrokken partijen er lol in krijgen om samen de versnelling te zoeken en het daadwerkelijk een keer anders aan te pakken."

Expertteam Woningbouw

Het Expertteam Woningbouw van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt gemeenten en woningbouwcorporaties bij het versnellen en bij eventuele knelpunten bij het bouwen van woningen. Het team experimenteert met innovaties, bijvoorbeeld bij de pilot 'Vergunning in één Dag'.

Meer weten?

Expertteam Woningbouw

Bent u tevreden over deze pagina?