Recordhoogte aan innovatie-investeringen met steun WBSO

Gepubliceerd op:
21 juli 2023

Nederlandse bedrijven investeerden vorig jaar €8,2 miljard in innovatie via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Dat is meer dan ooit. De investeringen komen van bijna 20.000 ondernemers, waarvan 97% mkb’ers. De innovaties gaan over belangrijke thema’s als digitalisering, het verminderen van stikstofuitstoot en het verbeteren van de mogelijkheden voor energieopslag. Dit blijkt uit het WBSO-jaarverslag 2022.

Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van hun loonkosten en andere uitgaven voor het doen van onderzoek en ontwikkeling (R&D) verlagen. Hiermee konden zij vorig jaar hun R&D kosten van nieuwe innovaties in totaal met ruim € 1,3 miljard verlagen.

"Innovatie is het antwoord op diverse uitdagingen. We stimuleren ondernemers volop om in te zetten op onderzoek en ontwikkeling. Het is goed om te zien dat onze bedrijven dat meer dan ooit tevoren doen.”

Micky Adriaansens
Minister van Economische Zaken en Klimaat
Micky Adriaansens

Het jaarverslag toont ook enkele mooie praktijkvoorbeelden van bedrijven die succesvol gebruikmaken van de WBSO.

Duurzame mode

Eén van deze bedrijven is het duurzame mannenkledingmerk LABFRESH. Met steun van de WBSO ontwikkelde het bedrijf een speciale technologie die ervoor zorgt dat kleding vlek-, geur-, zweet- en kreukbestendig is. Hierdoor hoef je het minder vaak te wassen en gaat het langer mee. Het bedrijf heeft eigen winkels in Amsterdam en Kopenhagen, verkooppunten in bijna 100 landen en wil verder uitbreiden wereldwijd.

Voedselproductie met bliksemwater

VitalFluid is in staat om water te reinigen door het namaken van bliksem. Met dit ‘bliksemwater’ maakt VitalFluid duurzame voedselproductie mogelijk.

“Ons ‘bliksemwater’ heeft een verhoogde nitraatconcentratie. Dat levert een perfecte natuurlijke meststof. Afhankelijk van het type gewas voed je er 1 tot 5 hectare aan glastuinbouw mee.”

Paul Leenders
Medeoprichter VitalFluid

Met de WBSO onderzoekt VitalFluid nu hoe ze de machines energiezuiniger en goedkoper kunnen maken.

Meer weten?

  • Meer praktijkvoorbeelden en informatie vindt u in het WBSO-jaarverslag.
  • Wilt u net als LABFRESH en VitalFluid profiteren van de voordelen van deze regeling? Vraag zelf eenvoudig WBSO aan voor uw Research & Development-project en verlaag uw kosten. Lees meer over de WBSO.
In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?