Renovatiestandaard geeft vastgoedeigenaren in de utiliteitsbouw perspectief

Gepubliceerd op:
19 oktober 2022
Laatst gecontroleerd op:
28 oktober 2022

Om de doelen in het klimaatakkoord te halen, moeten behalve woningen ook commerciële en maatschappelijke gebouwen veel energiezuiniger worden. Dit moet uiteindelijk leiden tot een CO2-arme en aardgasvrije gebouwde omgeving in 2050. Maar wat nou als u binnenkort gaat verbouwen? Hoe zorgt u er nu al voor dat uw gebouw klaar is voor de toekomst? Met de renovatiestandaard bereidt u zich alvast voor op 2050.

Energielabel Utiliteitsbouw

Wat is de renovatiestandaard precies?

De renovatiestandaard is de gewenste energieprestatie van commercieel en maatschappelijk vastgoed. De energieprestatie wordt bepaald door te kijken welke isolatie, verwarming, koeling, ventilatie en verlichting gebruikt worden en of het gebouw zelf duurzame energie opwekt.

De renovatiestandaard wordt uitgedrukt in een labelletter. Afhankelijk van de gebruiksfunctie komt dit neer op labelletter A++ of A+++. Voor de sportfunctie is de renovatiestandaard bijvoorbeeld A++, voor de winkelfunctie A+++. Zie hieronder een overzicht van alle gebruiksfuncties.

Waarom nu al renoveren?

De renovatiestandaard is voorlopig niet verplicht. Pas na 2030 wordt de renovatiestandaard wettelijk vastgelegd als eindnorm. Dan wordt definitief bepaald hoe energiezuinig utiliteitsgebouwen in 2050 moeten zijn. Gebouwen die eerder al aan de renovatiestandaard hebben voldaan, worden daarvan uitgezonderd. Zij hebben namelijk al een zeer hoge energieprestatie.

Wacht niet tot 2050

Als u nu uw gebouw gaat renoveren, is het verstandig om dat meteen zoveel mogelijk richting de renovatiestandaard te doen. Houd er ook rekening mee dat uw gebouw op termijn helemaal van het aardgas af moet. U voorkomt daarmee dat u op een later moment nog extra maatregelen moet treffen.

Heeft u voorlopig geen grote renovatie gepland? Bedenk dan hoe u stapsgewijs toch aan de renovatiestandaard kunt gaan voldoen en neem deze stappen op in uw planning.

Renovatiestandaard per Gebruiksfunctie

Gebruiksfunctie Label 
Bijeenkomst A+++
Cel A++
Gezondheidszorg met bed A++
Gezondheidszorg zonder bed A+++
Kantoor A+++
Logies A++
Onderwijs A+++
Sport A++
Winkel A+++

Meer weten?

Lees over de verduurzaming van de utiliteitsbouw in de kamerbrief van 18 oktober 2022.

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?