Al ruim € 1,5 miljard aan tegemoetkoming energiekosten kleinverbruikers uitbetaald

Gepubliceerd op:
24 november 2022

Energieleveranciers hebben voor de maand november al ruim € 1,5 miljard aan voorschotten ontvangen uit de Tijdelijke overbruggingsregeling tegemoetkoming energieprijzen kleinverbruikers 2022 (CEK22). Met deze regeling verlagen zij de nota van bij hen aangesloten kleinverbruikers in november en december 2022 met € 190 per maand.

De regeling is voor energieleveranciers met een vergunning van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om aan kleinverbruikers elektriciteit te mogen leveren.

Stand van zaken

Tot nu toe kregen 49 energiebedrijven een voorschot voor in totaal 8.143.706 aansluitingen. Er zijn nog 5 aanvragen in behandeling. In totaal verwachten we voor november voor 8.194.422 aansluitingen aan de energieleveranciers een voorschot uit te betalen met een totaalbedrag van € 1.556.940.180. Energiebedrijven zijn verplicht het subsidiebedrag voor 100% door te geven aan de eindgebruiker en moeten voor de eindafrekening aantonen dat klanten het bedrag hebben ontvangen.

Niet voor gezamenlijke elektriciteitsaansluitingen

Energieleveranciers geven deze tegemoetkoming alleen aan klanten met een kleinverbruikersaansluiting (een elektriciteitsaansluiting van niet meer dan 3x80 Ampère). Elektriciteitsaansluitingen die worden gedeeld door meerdere woon- of bedrijfseenheden komen niet in aanmerking. Dit is omdat op korte termijn niet is vast te stellen is of en hoeveel huishoudens of kleine bedrijven er achter een collectieve aansluiting zitten. Huishoudens die gebruik maken van blokverwarming maar wel een eigen elektriciteitsaansluiting hebben komen wel in aanmerking voor de 190 euro in november en december. Het kabinet onderzoekt een oplossing voor klanten van energieleveranciers die geen vergunning hebben maar wel aan kleinverbruikers leveren.

Aanvragen

Voor de maand november sluit de aanvraagmogelijkheid op 30 november 23:59 uur. Energiebedrijven kunnen voor de maand december nog aanvragen tot 31 december 23:59 uur

Meer weten?

Tijdelijke overbruggingsregeling tegemoetkoming energieprijzen kleinverbruikers 2022 (CEK22)

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?