Samen de Baltische windenergiemarkt op: Nederlands cluster nog open voor extra bedrijven

Gepubliceerd op:
8 december 2023

13 Nederlandse bedrijven en een brancheorganisatie gaan zich als groep richten op de kansrijke offshorewindenergie in de Baltische staten. Op 8 december 2023 tekenden zij een samenwerkingsovereenkomst met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het programma Partners for International Business (PIB) en de Nederlandse ambassades in Estland, Letland en Litouwen helpen de bedrijven bij hun plannen. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich nog aansluiten.

De bedrijven gaan in Estland, Letland en Litouwen samenwerken in het PIB-cluster 'LinkedbyOffshoreWind'. De groep ziet op korte termijn grote kansen in de Baltische offshorewindenergiesector. Tegelijk leveren zij hiermee een mooie bijdrage aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's).

Behoefte aan windenergie op water

Onder druk van de oorlog in Oekraïne hebben de Baltische staten dringend behoefte aan meer energiezekerheid. Daarom investeren Estland, Letland en Litouwen veel in duurzame energieprojecten. Offshorewind speelt daarin een belangrijke rol. Opgeteld kunnen deze landen een capaciteit van 26 GW aan windenergie op water installeren. Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven, vooral op het gebied van transport en installatie, funderingen en diensten voor research & development (R&D).

RVO en de Nederlandse ambassades in de Baltische staten lieten deze kansen onderzoeken. Download het rapport over de offshorewindsector:

Deelnemers PIB-cluster

Het cluster bestaat uit de volgende bedrijven: Damen, DHSS, Eemshaven, IPS, IQIP, N-SEA, Pondera Consult, OutSmart, Reynard, TOS, Twentse Kabelfabriek (TKF), Van Oord en Ventolines. Samenwerkingspartner is de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).

Sluit u nu aan bij dit PIB-cluster

Bent u actief op het gebied van offshore windenergie? Houdt u zich bijvoorbeeld bezig met grondonderzoek of met het beveiligen van offshorewindparken? En wilt u ook inspelen op de zakelijke kansen in de Baltische Staten? Het cluster wil een zo compleet mogelijk pakket aan producten en diensten aanbieden. Er is daarom nog ruimte voor bedrijven die zich op korte termijn willen aansluiten.

Neem contact op met coördinator Elro van den Burg voor meer informatie of om u aan te melden: 

E: e.vandenburg@linkedbyoffshorewind.eu

PIB-programma

Binnen het PIB-programma organiseert het cluster activiteiten zoals handelsmissies, inkomende bezoeken van sleutelfiguren uit de Baltische staten, matchmaking en gezamenlijke kennisevenementen. Een liaison wordt aangesteld om de groep bedrijven lokaal te ondersteunen. Offshorewindenergie staat ook hoog op de prioriteitenlijst van de Nederlandse ambassades in de Baltische staten. Zij helpen u graag met zakendoen in deze sector.

RVO voert het PIB-programma uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wilt u meer weten over dit cluster?

Neem dan contact op met:

Astrid den Besten
E: astrid.denbesten@rvo.nl
 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?