Subsidie emissieloze bedrijfsauto’s maximaal aangevraagd

Gepubliceerd op:
28 augustus 2023
Laatst gecontroleerd op:
24 november 2023

Op maandag 28 augustus raakte de subsidiepot van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) leeg. De SEBA is voor ondernemers die willen overstappen op een elektrische of waterstof-elektrische bedrijfsauto. Het aantal uitstootvrije (emissieloze) bedrijfsauto’s dat er met de subsidie bijkomt in Nederland, stijgt dit jaar met bijna met de helft.

Dit jaar was er 33 miljoen euro subsidie beschikbaar voor elektrische of waterstof-elektrische bedrijfsauto’s. Dat is meer dan in 2022. Het aantal ondernemers dat subsidie krijgt, ligt in 2023 ruim 1/3e hoger dan in 2022.

Overstap dankzij subsidie

Elektrische of waterstof-elektrische bedrijfsauto’s zijn goedkoper in onderhoud en brandstof, maar duurder in de aanschaf. Daarom kunnen ondernemers tot en met 2024 subsidie aanvragen als ze een schone bedrijfsauto kopen of financial leasen. Het gemiddelde subsidiebedrag per bestelbus ligt dit jaar op € 4.500. Kleinere ondernemers ontvangen meer subsidie dan grotere ondernemers. Daarnaast kunnen ondernemers belastingvoordelen krijgen bij de aanschaf van een elektrische bestelbus.

Ondernemers vinden weg naar elektrische bedrijfsauto

Steeds meer ondernemers maken de overstap naar een elektrische of waterstof-elektrische bedrijfsauto. Op dit moment rijden er ruim 18.000 elektrische bedrijfsauto’s rond in Nederland. Dit jaar komen er, met subsidie, ruim 7.500 elektrische bedrijfsauto's bij. Dat betekent dat het aantal elektrische bedrijfsauto's in één klap met bijna de helft stijgt.

We maken het beschikbare budget en de looptijd voor 2024 later bekend. 

Meer weten?

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA)

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?