Speciaal Gezant betrekt bedrijven bij wederopbouw Oekraine

Gepubliceerd op:
4 april 2023
Laatst gecontroleerd op:
21 april 2023

De Nederlandse overheid moedigt zakendoen met Oekraïne aan. Om Nederlandse bedrijven hier beter bij te betrekken, heeft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) Ron van Dartel aangesteld als Speciaal Gezant Bedrijfsleven en Wederopbouw Oekraïne. De oud-ambassadeur begon vorige week aan zijn nieuwe taak.

Deze informatie is niet meer actueel. Lees het nieuwsbericht Speciaal gezant bedrijfsleven en wederopbouw Oekraïne legt functie per direct neer.

Van Dartel was eerder ambassadeur in onder meer Servië, Polen en Rusland. Hij heeft veel kennis van –  en ervaring met – de regio waarin Oekraïne ligt.

Kennis en ervaring koppelen aan behoefte

De nieuwe Speciaal Gezant richt zich op het betrekken van Nederlandse bedrijven bij de wederopbouw van Oekraïne. Hij kijkt waar Oekraïne behoefte aan heeft, en hoe de kennis en ervaring van Nederlandse bedrijven hier op aansluit. Dit doet hij door te overleggen met de Oekraïense overheid, Nederlandse bedrijven en internationale financiële instellingen zoals de Wereldbank.

Samenwerken via platforms

Van Dartel zal veel samenwerken met platforms, die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn opgericht, in opdracht van minister Liesje Schreinemacher. Elk platform richt zich op een sector waar Nederland sterk in is. Bijvoorbeeld water of gezondheid. Via activiteiten en bijeenkomsten van deze platforms kunnen Nederlandse bedrijven en andere partijen binnen de sector elkaar goed vinden. Zo zetten zij hun kennis en ervaring optimaal in voor de wederopbouw van Oekraïne.

Lees het hele artikel op rijksoverheid.nl.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?