Staat uw energietechniek straks op de Energielijst 2023?

Gepubliceerd op:
21 juli 2022

Welke energiebesparende producten of duurzame energietechnieken moeten op de Energielijst 2023 staan? Leveranciers van deze producten of technieken, maar ook andere geïnteresseerden, kunnen tot 1 september voorstellen doen. Met deze investeringen betalen ondernemers dan minder belasting.

Met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) betalen ondernemers minder belasting. De technieken waarin ze investeren, moeten dan wel op de Energielijst staan.
 

Energielijst

Op de Energielijst staan ieder jaar een ruime hoeveelheid innovatieve en duurzame energie-investeringen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) past de Energielijst ieder jaar aan. Iedereen mag zijn of haar gewenste aanpassingen voor de Energielijst aan ons doorgeven.

Dit is vooral interessant voor leveranciers van innovatieve energietechnieken. Opname op de Energielijst kan de marktintroductie en -verbreding van deze technieken versnellen. Het belastingvoordeel verlaagt de financiële drempel voor kopers die willen investeren.

Belastingvoordeel

Met de EIA mogen ondernemers 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Hierdoor betalen zij minder belasting.

Voorbeelden van technieken uit de Energielijst 2022 zijn:

  • Lichtgewicht velgen voor transportmiddelen
  • Vacuümglas voor gebouwen van bedrijven
  • Zoutwater batterij voor de opslag van elektrische energie
  • Ontwikkelingen voor de productie van waterstof
  • Opslag voor lange tijd van teveel aan restwarmte en duurzame warmte

De eisen

De voorstellen toetsen we aan een aantal criteria. Zo is het EIA-voordeel niet bedoeld voor technieken die zich zonder EIA-steun al in korte tijd terugverdienen. Ook moet de techniek zorgen voor voldoende energievoordeel en aansluiten bij het energiebeleid van dit moment. Technieken voor de overgang naar schonere energie krijgen hierbij in het bijzonder de aandacht.

Een voorstel doen?

Moeten bepaalde energiebesparende producten of duurzame energietechnieken volgens u in de Energielijst 2023 staan? Laat dit ons dan voor 1 september weten. Op de pagina ‘Voorstel indienen voor de Energielijst’ leest u hoe u dit moet doen.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?