Staat uw techniek straks op de Milieulijst 2023?

Gepubliceerd op:
8 juli 2022
Laatst gecontroleerd op:
14 juli 2022

Welke nieuwe technieken moeten op de Milieulijst 2023 staan? Leveranciers van milieuvriendelijke technieken, maar ook andere geïnteresseerden, kunnen tot en met 15 augustus nieuwe technieken aanleveren. Voor investeringen in technieken die op deze lijst staan, betalen ondernemers dan minder belasting met de regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). 

Op de Milieulijst staan ieder jaar zo’n 350 innovatieve en milieuvriendelijke technieken. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) past de Milieulijst ieder jaar aan in samenwerking met RVOIedereen mag zijn of haar gewenste aanpassingen voor de Milieulijst aan ons doorgeven.

Dit is vooral interessant voor leveranciers van innovatieve milieutechnieken. Opname op de Milieulijst versnelt de marktintroductie van deze technieken. Het belastingvoordeel verlaagt de financiële drempel voor kopers die willen investeren.

Belastingvoordeel

Met de MIA hebben ondernemers voordeel van een investeringsaftrek tot 45%  van het investeringsbedrag. Met de Vamil schrijven ondernemers 75% van een investering af. Dat mag op elk moment. Het belastingvoordeel kan daarmee ruim 14% zijn van het investeringsbedrag.  

Voorbeelden van technieken uit de Milieulijst 2022 zijn:

  • Elektrische hoogwerkers voor gebruik in de buitenlucht 
  • Verwerkingsinstallatie voor rubbergranulaat
  • Systeem voor het meten van individuele voedingsstoffen
  • Vrachtwagen die rijdt op een mengsel van waterstof en diesel
  • Apparatuur voor vervanging van gefluoreerde broeikasgassen
  • Vergroenen van tuinen en parkeerplaatsen rond woningen en bedrijfsterreinen
  • Circulaire bouwmaterialen zoals refurbished plafondplaten

De eisen

De voorstellen toetsen we aan een aantal eisen. Zo is het MIA\Vamil-voordeel niet voor investeringen in technieken die zich zonder MIA\Vamil-steun al in korte tijd terugverdienen. Ook moet de techniek voor voldoende  milieuvoordeel zorgen. En aansluiten bij de belangrijkste punten uit het milieubeleid. Denk bijvoorbeeld aan technieken die een circulaire economie of de klimaatadaptatie verbeteren.

Een voorstel doen?

Laat ons tot en met 15 augustus de nieuwe technieken weten, die volgens u  in de Milieulijst 2023 moeten staan. In het stappenplan staat hoe dit in zijn werk gaat.

Meer weten?

In samenwerking met:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?