Studie Europees Octrooibureau: Nederland is koploper innovatieve plasticrecycling

Gepubliceerd op:
22 oktober 2021

Nederland heeft naar verhouding wereldwijd de meeste octrooien voor technologieën om plastic te recyclen. Van alle octrooien voor plasticrecyclingtechnologieën binnen de EU zijn 11,5% van Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstituten. Dit blijkt uit onderzoek van het Europees Octrooibureau (EOB) naar octrooiaanvragen in de periode 2010-2019.

Europa en de Verenigde Staten (VS) zijn toonaangevende vernieuwers op dit gebied, met 60% van de octrooien voor plasticrecycling en technologieën voor bioplastic op hun naam.

Nederlandse bedrijven en uitvinders lopen voorop

Nederland heeft het hoogste aantal octrooien voor plastic recycling per miljoen inwoners over de hele wereld. 11,5% van alle internationale octrooien in plasticrecyclingtechnologieën binnen de EU komen van Nederlandse bedrijven en uitvinders. Daarnaast nemen ze binnen de EU 6,3% van alle internationale octrooien in bioplastics voor hun rekening.

De top 3 van in Nederland gevestigde octrooiaanvragers op het gebied van plastic recycling zijn:

  1. Sabic (een Saoedisch bedrijf met Europees hoofdkantoor in Nederland)
  2. Shell
  3. DSM

Voor bioplastics bestaat de top 3 uit:

  1. Unilever
  2. Schlumberger
  3. DSM

Sterke positie Europa en VS

Uit de EOB-studie blijkt dat Europa en de VS de meeste nieuwe technologieën ontwikkelen voor hergebruik, recycling en biologische afbreekbaarheid van plastic producten. Tussen 2010 en 2019 namen in deze sectoren Europa en de VS ieder 30% van de octrooiactiviteiten over de hele wereld voor hun rekening.

Belangrijke bijdrage Europa aan circulaire economie

In het verleden is meer dan de helft van alle plastic producten en verpakkingen over de hele wereld weggegooid, terwijl maar 15% is gerecycled of verbrand. Nog steeds belandt elk jaar tot 50 miljoen ton nieuw afvalplastic in het milieu. In de EU wordt maar 42% van het plastic afval ingezameld voor recycling.

EOB-voorzitter António Campinos: "Dit onderzoek legt nadruk op de bijdrage die Europa levert aan een circulaire economie voor plastics. Hoewel plastic van heel belangrijk is voor de economie, bedreigt plasticvervuiling ecosystemen over de hele aarde. Innovatie kan ons helpen om de overgang naar een volledig circulair model mogelijk te maken."

Meer informatie

Lees meer over de studie op de website van EOB (Engelstalig). Onderaan de webpagina van deze link kunt u de belangrijkste bevindingen en de volledige studie downloaden (pdf, Engelstalig).

Meer weten over octrooien?

Bel 088 042 42 42 (kies 2 en dan 3)

Bent u tevreden over deze pagina?