Support International Business: om succesvol zaken te doen over de grens

Gepubliceerd op:
31 maart 2022
Laatst gecontroleerd op:
25 april 2022

U bent een ondernemer met de ambitie en capaciteit om de internationale markt op te gaan. U weet al welke buitenlandse afzetmarkt het beste bij uw product of dienst past en u ziet daar kansen. Toch heeft u nog wat handvatten nodig om tot export over te gaan. Met de subsidie Support International Business (SIB) helpt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) u om uw internationale ambities waar te maken. U kunt deze subsidie aanvragen vanaf 1 april.

Met SIB helpt RVO Nederlandse en Caribisch Nederlandse mkb-ondernemingen om duurzaam internationaal te ondernemen op voor hen nieuwe buitenlandse markten.

Internationaal zakendoen is de logische volgende stap om uw onderneming te laten groeien. Door gebruik te maken van SIB kan uw onderneming snel starten met het voorbereiden en de export naar een specifiek doelland.

Waar kunt u SIB voor gebruiken?

De subsidie van SIB kunt u voor verschillende activiteiten gebruiken.

  • Vind samenwerkingspartners, investeerders of potentiële afnemers in het buitenland. Denk aan meegaan met een (digitale) handelsmissie of meedoen met een vakbeurs.
  • Doe samen met een ervaringsdeskundige kennis op over juridische of fiscale zaken van het doelland.
  • Laat een marktanalyse maken om te zien wie de concurrenten en mogelijke afnemers zijn in het land.
  • Vergroot via trainingen of coaching uw kennis over exporteren.

Bent u al wat verder gevorderd in uw internationale ambities? Gebruik de SIB dan om met de juiste lokale partijen in contact te komen en zo uw bedrijf te positioneren en te vestigen in het doelland.

SIB ook voor de situatie Oekraïne/Rusland

Bent u als ondernemer (structureel) actief in Oekraïne of Rusland? En wordt u getroffen door de handelsbeperkingen? Ook dan kunt u gebruikmaken van SIB, met name van de SIB Alternatieve afzetmarkten Oekraïne en Rusland. Lees er meer over in ons nieuwsbericht over deze SIB-subsidie.

Aanvragen

U kunt vanaf 1 april een aanvraag voor SIB indienen? Bekijk welke activiteit het beste bij uw behoefte past en vraag de subsidie aan.

Wijziging in SIB regeling

Vanaf 1 april 2022 verandert SIB van een vouchersysteem naar een subsidie. Als ondernemer krijgt u bij aanvragen vanaf 1 april 2022 dus een subsidie toegekend, mits u aan de voorwaarden voldoet. Maakte u vóór 1 april 2022 gebruik van SIB en heeft u een SIB-voucher? Dan kunt u de voucher nog binnen de geldende termijn overdragen en verzilveren.

Meer weten over SIB?

Wilt u meer informatie over de SIB-regeling? Onze klantadviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?