Terugblik succesvolle handelsmissie VAE & Expo 2020 Dubai

Gepubliceerd op:
12 november 2021

De eerste fysieke Nederlandse handelsmissie met bewindspersoon sinds de uitbraak van Covid19 is een feit. De missie naar de Verenigde Arabische Emiraten en Expo 2020 Dubai vond plaats van 31 oktober t/m 4 november 2021. Demissionair minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) leidde deze missie en 50 Nederlandse bedrijven namen deel.

Expo 2020 Dubai had een prominente rol in het programma van deze missie. Veel programmaonderdelen vonden namelijk plaats in het Nederland paviljoen, zoals de UN World Cities dag en een waterconferentie. Beiden werden hybride uitgevoerd waardoor ook internationale sprekers en deelnemers konden deelnemen.

Opening Nederland paviljoen Expo 2020 Dubai

Een van de hoogtepunten van het missieprogramma was de nationale Expodag op 3 november. Op deze dag openden koning Willem-Alexander en de kroonprins van de VAE het Nederland paviljoen. De Nederlandse vlag werd gehesen en het Wilhelmus klonk door de luidsprekers.

Om de goede samenwerking tussen beide landen te onderstrepen, speelde het Rotterdams Filharmonisch orkest enkele Arabische liederen samen met zangeres Hind Laroussi. De burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb maakte deze muzikale omlijsting mogelijk. Hij had ook meerdere Rotterdamse bedrijven meegenomen.

Concrete orders en serieuze samenwerkingen

De Nederlandse bedrijven ontmoetten veel goede contacten tijdens de individuele matchmaking, bedrijfsbezoeken en netwerk evenementen. De meeste deelnemers maakten al vervolgafspraak met lokale ondernemers. Sommigen kregen direct na de missie al een concrete order. Anderen zetten vergaande stappen in de richting van een serieuze samenwerking. Binnen de Nederlandse delegatie ontstond ook een spontane samenwerking. Enkele Nederlandse bedrijven presenteerden zich als een groep, om zo meer kans te hebben op samenwerking met de VAE-overheid.

Met de aanwezigheid van Ingrid Thijssen (voorzitter van VNO-NCW) als zakelijk missieleider kregen de Nederlandse bedrijven nog meer steun met het opbouwen en versterken van hun handelsrelaties.

Al met al kijken de deelnemers en het organiserende team terug op een zeer geslaagde missie. Bekijk onze YouTube video en luister naar hun ervaringsverhalen.

Meer weten?

Wilt u ook zakendoen in de Golfregio? Bezoek dan onze landenpagina's over de Verenigde Arabische Emiraten en de Golfstaten. Of stel uw vraag aan een van onze adviseurs.

Vragen over zakendoen in de Golfstaten?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?