Toekomstgerichte tuinbouw en groene waterstof bieden grote kansen in Zuid-Afrika

Gepubliceerd op:
29 juni 2023

Tijdens een werkbezoek van minister-president Mark Rutte aan Zuid-Afrika, bleek het land geïnteresseerd in nadere samenwerking met Nederland. Vooral op het gebied van groene waterstof en tuinbouw. RVO helpt samenwerking mogelijk te maken via 2 combitracks in Zuid-Afrika.

Een combitrack is een ‘programmatische’ aanpak, gericht op één subsector in een land. Met deze aanpak stimuleert de Nederlandse overheid handel, investeringen en ontwikkelingssamenwerking in 14 opkomende markten. Passende oplossingen van Nederlandse ondernemers voor vergroening en digitalisering spelen hierbij een sleutelrol.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de combitracks uit, samen met de Nederlandse ambassades, Invest International en private partners. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is de opdrachtgever.

In Zuid-Afrika krijgen 2 sectoren nu een ‘boost’ via combitracks, door:

  • de ontwikkeling van de groene waterstofsector, en
  • de herbestemming tot tuinbouwgebied van de mijnstad Grootvlei.

Zuid-Afrikaanse waterstofsector

De combitrack kan een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de groene waterstofsector in Zuid-Afrika. Dat zegt RVO Business Development Coach Zuid-Afrika, Alwin Quispel, die momenteel ook in Zuid-Afrika is.

Quispel: "De sector staat nog in de kinderschoenen, maar biedt enorme kansen om van Zuid-Afrika een wereldwijde speler op het gebied van groene waterstof te maken. Daarbij is Nederland een belangrijke partner. Denk aan investeringen in infrastructuur en de opbouw van handelsrelaties. Tegelijkertijd zorgt deze boost ook voor hoogwaardige banen."

Zuid-Afrikaanse tuinbouwsector

Een andere combitrack wordt ontwikkeld in het gebied rondom Grootvlei, een oude mijnstad in de buurt van Johannesburg. De kolencentrale 'Eskom' in Grootvlei krijgt een nieuwe tuinbouwbestemming. Hiervoor wordt de combitrack ‘Horticultural development for Grootvlei’ opgezet.

Hans van Ek, Private sector Development Coach, staat binnen RVO voor deze combitrack aan de lat. "De Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika heeft een intentieovereenkomst opgesteld en getekend met Eskom. Het doel is om de kolencentrale te sluiten en in het gebied een klimaatslim tuinbouwdemonstratiecentrum op te zetten. Daarmee creëren we toekomstbestendige banen – juist voor de Zuid-Afrikaanse gemeenschappen die rondom de centrale wonen."

De nieuwe bestemming kan een model zijn voor andere centrales en mijnen in het land en maakt grotere investeringen in duurzame voedselproductie mogelijk.

Interesse?

Denkt u dat er ook voor u kansen liggen in deze sectoren in Zuid-Afrika? Of wilt u bijdragen aan een combitrack in een van de andere 13 landen? Doe mee!

In samenwerking met:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?