TVL terugbetalen? Dat kan op verschillende manieren

Gepubliceerd op:
13 april 2022
Laatst gecontroleerd op:
20 april 2022

Het verwachte omzetverlies toch te hoog ingeschat? Het is een van de redenen waarom een aantal ondernemers (een deel van) de TVL moet terugbetalen. De terugbetaling kan een extra zorg zijn. Daarom bieden we hier verschillende mogelijkheden voor.

Van alle ondernemers die TVL aanvroegen, moet 15% het ontvangen voorschot helemaal (10%) of een deel (5%) terugbetalen. Gaat het om een bedrag van € 500 of minder? Dan schelden we dat kwijt. We rekenen geen rente over het bedrag dat een ondernemer moet terugbetalen. Dat is ook zo bij een betalingsregeling.
 

Hoe betalen ondernemers terug?

Van de ondernemers die moeten terugbetalen doet bijna de helft dat in één keer. En zo’n 20% maakt gebruik van de terugbetalingstermijn van 12 of 24 maanden. Minder dan 1% kiest voor een terugbetalingsregeling die kan oplopen tot 5 jaar.

Zo’n 1.150 ondernemers misten tot nu toe één of meerdere terugbetalingstermijnen. We hebben hen gebeld, om waar nodig de afspraken aan te passen. We willen voorkomen dat zij onnodig in de knel komen.

Mogelijkheden terugbetalen

De meeste ondernemers kiezen voor een betalingsregeling van een jaar: zij betalen elke maand een bepaald bedrag terug. Een betaling in 6, 18 of 24 maandelijkse termijnen kan ook. Liever een persoonlijke betalingsregeling? Die bespreken wij dan met de aanvrager.

Kan iemand het voorschot toch in 1x terugbetalen? Dan raden we dat altijd aan.

Terugstorten van het ontvangen bedrag

Soms ziet een ondernemer toch af van de TVL-subsidie. Bijvoorbeeld omdat hij er niet voor in aanmerking komt. Als hij daarom het al ontvangen bedrag wil terugbetalen, kunnen we de aanvraag op nul vaststellen. De ondernemer krijgt dan een terugvordering, met het verzoek om het ontvangen voorschot helemaal terug te betalen. 

Betalingsregeling aanvragen

Een betalingsregeling is online makkelijk aan te vragen. eHerkenning (eH3)of hoger of DigiD is nodig om in te loggen.

Moet iemand voor meer TVL-periodes terugbetalen? Dan volgen de terugbetalingen (en betalingsregelingen) na elkaar. We kunnen verschillende periodes namelijk niet met elkaar verrekenen.

Bent u tevreden over deze pagina?