Uitstel voor inzaaien vanggewas na aardappelteelt op zand- en lössgrond

Gepubliceerd op:
2 oktober 2023

Teelt u consumptieaardappelen op zand- en lössgrond? Dan krijgt u tot en met 14 oktober uitstel voor het inzaaien van uw vanggewas. De datum was eerst 1 oktober.

Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dat vrijdag 29 september 2023 laten weten. Eerder vorige week heeft de Tweede Kamer hier een motie over aangenomen.

Wat betekent het uitstel voor u?

Het uitstel betekent dat u tot en met 14 oktober uitstel krijgt voor het inzaaien van vanggewassen. En dat u tot en met 14 oktober geen korting krijgt op uw stikstofgebruiksnorm. Die korting zou eerst 5 kilogram per hectare zijn. Aan de regels vanaf 15 oktober verandert er niets. Zaait u uw vanggewas tussen 15 oktober en 1 november in? Dan krijgt u een korting van 10 kilogram per hectare. Vanaf 1 november is de korting 20 kilogram per hectare.

Het inzaaien van het vanggewas is niet verplicht. U kunt ook kiezen voor een winterteelt of een korting op uw stikstofgebruiksnorm voor volgend jaar.

Waarvoor geldt het uitstel?

Het uitstel geldt voor consumptieaardappelen op zand- en lössgrond overal in Nederland. Voor andere teelten krijgt u na 1 oktober wel de normale korting op uw stikstofgebruiksnorm. Het besluit gaat alleen over dit jaar en zegt niets over de komende jaren.

In samenwerking met:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?