Is uw bedrijf al bekend met IMVO?

Gepubliceerd op:
27 september 2022

U bent een internationaal ondernemer. Maar weet u ook wat er gebeurt in uw waardeketen? Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) betekent dat bedrijven rekening houden met de gevolgen voor mens en milieu. Ze handelen 'gepast zorgvuldig'. Wilt u weten hoe u dat aanpakt? Of heeft u andere vragen over IMVO? Neem dan contact op met het IMVO-steunpunt.

IMVO-steunpunt voor bedrijven

Het IMVO-steunpunt helpt Nederlandse bedrijven die vragen hebben over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vanaf 30 september 2022 staan onze adviseurs klaar om u te ondersteunen bij het toepassen van 'gepaste zorgvuldigheid' (due diligence) in uw bedrijf én in uw waardeketen. Denk daarbij aan informatie over de OESO-richtlijnen voor IMVO, praktische ondersteuning bij het toepassen van IMVO in uw bedrijf, en hoe uw medewerkers daaraan kunnen bijdragen.

IMVO, hoe pakt u dat aan?

U wilt bij het zakendoen gepast zorgvuldig handelen, en dus rekening houden met de gevolgen voor mens, dier, milieu en natuur. Hoe pakt u dit als bedrijf goed aan? Hiervoor heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) een due-diligence-proces ontwikkeld. Dit proces bestaat uit 6 stappen voor bedrijven.

Zo houden we de wereld leefbaar, nu en voor de generaties na ons.

Alle Nederlandse bedrijven kunnen informatie en ondersteuning krijgen bij het IMVO-steunpunt.

Nieuwe wetten en regels

IMVO wordt minder vrijblijvend met de verwachte komst van Europese richtlijnen in 2023. Ná 2023 komt er ook Nederlandse IMVO-wetgeving. De precieze inhoud is nog onbekend. En we weten nog niet wanneer deze wetten en regels ingaan. Zodra er meer bekend is, brengen we u op de hoogte via deze website, onze nieuwsbrief en de social media-kanalen.

Misschien zullen de nieuwe wetten en regels niet direct voor uw bedrijf verplicht zijn. Maar uw zakelijke partners – die straks wel moeten voldoen aan de IMVO-wetten en regels – kunnen u al vragen om de IMVO-eisen toe te passen. Veel ondernemers zijn daarom al gestart met het toepassen van IMVO in hun bedrijf en waardeketen. Zo zijn zij goed voorbereid op de nieuwe IMVO-wetten en regels.

Meer weten?

Kijk voor informatie over IMVO en ervaringen van ondernemers op:

Of bel met onze IMVO-adviseurs, maandag t/m vrijdag van 13:00-17:00 uur.  Kies 'Internationaal' in het keuzemenu.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?