Veel kansen voor de Nederlandse fietsensector in het buitenland

Gepubliceerd op:
27 juli 2022
Laatst gecontroleerd op:
2 augustus 2022

Wat zijn kansen en mogelijkheden voor de Nederlandse fietsensector? Dit leest u in een rapport over onze fietsensector. En wat blijkt: de Nederlandse fietsensector kan andere landen verder helpen met maatschappelijke opgaven en klimaatdoelen.

Onze fietsensector groeit. Tussen 2015 en 2022 steeg de exportwaarde met 70% naar de huidige exportwaarde van € 1,9 miljard. De maak, verkoop en verhuur van fietsen zorgt voor 13.000 banen. Maar er zijn nog meer (inter)nationale en maatschappelijke kansen te grijpen.
 

Kansen voor fietsensector

Wilt u weten welke kansen er voor u in het buitenland liggen? En hoe u dit aanpakt? Dit brachten we in kaart. We lichten er 3 uit op internationaal gebied:

  1. Partijen uit de fietsensector geven zelf aan dat het internationaal goed werkt als de (lokale) overheid een Nederlands bedrijf introduceert. Bijvoorbeeld door een ambassade en Netherlands Business Support Offices (NBSO’s) die in het buitenland zijn gevestigd.
     
  2. De Dutch Cycling Embassy kan u helpen met kennis en netwerken.
     
  3. Voorkomen dat u met elkaar concurreert in buitenlandse tenders kan door nog vaker gezamenlijk internationaal op te trekken. Bijvoorbeeld door te netwerken op beurzen of via handelsmissies. Houd daarvoor ook onze kalender in de gaten.

Europese fietsprojecten

Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat omarmde een aantal van de aanbevelingen. Zo wil zij actief gaan deelnemen aan buitenlandse handelsmissies om de internationale verdienkansen voor ondernemers optimaal te ontwikkelen. Ook gaat ze zich hardmaken om mobiliteit op de agenda van Brusselse beleids- en investeringsprogramma’s te zetten. Denk aan Urban Mobility Package, Horizon Europe, INTERREG met bijvoorbeeld Europese fietsprojecten tot gevolg.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?