Veranderingen bij productierechten overdragen

Gepubliceerd op:
2 mei 2022
Laatst gecontroleerd op:
1 mei 2022

Wilt u fosfaatrechten, varkensrechten of pluimveerechten overdragen? Er zijn een paar veranderingen. Dit komt door een wijziging van wet- en regelgeving op 26 en 29 april 2022. Het afromen is nu 10% en u kunt afromingsvrij leasen. Ook kunt u vanaf nu een heen- en teruglease productierechten in één keer melden.

Koeien bij sloot

Afromingspercentage fosfaatrechten naar 10%

Het afromingspercentage is veranderd van 20% naar 10%. Dit lagere percentage kan doordat het aantal fosfaatrechten onder het plafond van 84,9 miljoen kilogram is gekomen. Doet u een overdracht fosfaatrechten met afroming? Dan verwerken we deze vanaf nu met het lagere percentage.

Vanaf nu afromingsvrije lease bij fosfaatrechten doorgeven

In een nieuwsbericht in maart 2022 lieten we u al meer hierover weten. Met terugwerkende kracht kunt u vanaf 1 januari 2022 maximaal 100 kilogram fosfaatrechten per kalenderjaar ontvangen zonder afroming. Het moet dan gaan om een heen- en teruglease in hetzelfde kalenderjaar. Hoe u een afromingsvrije lease doorgeeft leest u op Handel met fosfaatrechten melden. Hier leest u ook hoe u een oudere heen- en teruglease laat vervallen om alsnog afromingsvrije lease te gebruiken.

Heen- en teruglease productierechten in één keer melden

Ook lieten we u in maart weten dat u binnenkort uw heen- en teruglease in één keer kon melden in het formulier. Dit kan vanaf nu. Hoe u dat doet leest op Handel met productierechten varkens en pluimvee. En op Handel met fosfaatrechten melden.

Sommige overdrachten niet meer ondertekenen

Staat er voor u nog een concept overdracht open die is aangemaakt vóór de wetswijzigingen? Dan kunt u deze niet meer ondertekenen. Wij nemen namelijk geen losse meldingen voor heen- en teruglease of overdrachten met het oude afromingspercentage meer in behandeling. Hier krijgt u ook een melding over in het formulier. Wilt u nog wel een overdracht van deze rechten? U kunt de oude overdracht laten vervallen en de landbouwer die de rechten overdraagt kan een nieuwe aanmaken in het formulier.

Meer weten?

Lees meer op Handel met fosfaatrechten melden of Handel met productierechten varkens en pluimvee. De veranderingen in de wet vindt u in de Staatscourant en in het Staatsblad

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?