Verenigd Koninkrijk publiceert definitieve exportregels voor landbouwproducten

Gepubliceerd op:
1 september 2023

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft deze week de definitieve versie van het Border Target Operating Model (BTOM – voorheen Border Operating Model) gepubliceerd. Dat is een proces van de Britse overheid waarmee stapsgewijs grenscontroleprocessen en importeisen worden ingesteld.

Per 31 januari 2024 nieuwe exporteisen

In de definitieve versie van het BTOM staan eisen voor de export van veel planten/plantaardige producten, dieren/dierlijke producten en levensmiddelen naar het VK. Vanaf 31 januari 2024 gaan de eerste eisen in.

Stapsgewijs meer eisen

Hoewel het BTOM nu pas definitief is, zorgde het al eerder voor aangepaste exportregels voor landbouwproducten. Het VK voert de eisen van het model in verschillende stappen in. Zo is er al sinds 1 januari 2021 een certificering nodig voor landbouwgoederen met een 'hoog risico', zoals bomen, vaste planten en levende dieren. Net als een vangstcertificaat voor vis en visserijproducten.

Wilt u meer weten?

Lees meer over certificeringen voor de export van landbouwproducten naar het VK. De definitieve versie van het BTOM vindt u op de website van de Britse overheid.

Vragen over exporteren naar het Verenigd Koninkrijk?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?