Expertteam presenteert vooruitblik op energiesysteem van de toekomst

Gepubliceerd op:
14 april 2023
Laatst gecontroleerd op:
19 april 2023

Op woensdag 12 april presenteerde het onafhankelijke Expertteam Energiesysteem 2050 een vooruitblik op ons energiesysteem van de toekomst. Het energiesysteem in Nederland moet in 2050 rechtvaardig, robuust en duurzaam zijn. De manier waarop we energie opwekken en gebruiken, belast het klimaat niet meer. Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten nam de vooruitblik in ontvangst.

Minister Jetten ontvangt advies expertteam uit handen van voorzitter Bernard ter Haar

Bij het schrijven van de vooruitblik (de 'outlook’) kreeg het Expertteam hulp van de werkgroep Outlook Energiesysteem 2050. Die bestond uit adviseurs van de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). Het Expertteam begint de vooruitblik in 2050 en kijkt vanuit daar terug: wat moeten we de komende decennia doen om in 2050 een klimaatneutraal energiesysteem te hebben?

Eerlijke overgang

Omdat alle Nederlanders ons energiesysteem gebruiken, vindt het Expertteam het belangrijk dat burgers een rol krijgen. En dat de overgang naar een nieuw systeem (transitie) eerlijk is. Als onze energie niet meer uit fossiele brandstoffen komt, is Nederland ook schoner, stiller en groener. Dit is daarmee niet alleen een technisch verhaal: het heeft ook te maken met onder andere gezondheid, onderwijs en veiligheid. Met een klimaatneutraal energiesysteem is Nederland in 2050 een prettige samenleving met een economie gericht op welvaart én welzijn.

Belangrijke onderdelen

In de vooruitblik focust het Expertteam op 3 belangrijke onderdelen van het energiesysteem. Ten eerste wordt elektriciteit de hoofdcomponent van het Nederlandse energieverbruik. Daarnaast is er oog voor lokale energiesystemen: in 2050 zijn bijna alle wijken energieneutraal of zelfs energiepositief en dus veelal zelfvoorzienend. Kort gezegd verbruik je niet meer dan je opwekt. Tenslotte blijft duurzame koolstof een belangrijke, maar schaarse grondstof in de industrie.

Nationaal Plan Energiesysteem

Minister Jetten: "We zijn nu volop bezig met plannen voor 2050. Nog voor de zomer presenteer ik het Nationaal Plan Energiesysteem waar deze outlook van het Expertteam input voor is." Voorzitter Bernard ter Haar van het Expertteam benadrukt: "Een klimaatneutraal energiesysteem in 2050 kan, maar dan moet wel iedereen mee kunnen doen en moet rechtvaardigheid voorop staan."

Behalve de vooruitblik van het Expertteam bood ook de Inwonerraad zijn advies aan de minister aan. De Inwonerraad is een gelote, representatieve groep van 50 Nederlanders die concrete adviezen gaf over de randvoorwaarden voor het energiesysteem van de toekomst.

Meer weten

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
In samenwerking met:
  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Bent u tevreden over deze pagina?