WaterCampus en Health Holland naar Europese finale EEPA

Gepubliceerd op:
17 juni 2022

WaterCampus Leeuwarden en Health Holland vertegenwoordigen Nederland tijdens de Europese finale van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering (EEPA) 2022. In november nemen zij het in de finale op tegen de meest originele en succesvolle initiatieven van overheden en publiek-private partnerschappen uit de EU.

vlnr: Ronald Wielinga van WaterCampus Leeuwarden, Pieter Waasdorp (ministerie van Economische Zaken en Klimaat) en Chrétien Herben van Health~Holland.

Op 15 juni maakte de jury de 2 winnaars van de Nederlandse voorronde bekend. 

Watercampus, Entrepreneurship Program

WaterCampus Leeuwarden is de hotspot van de Nederlandse watertechnologiesector, en heeft de ambitie deze sectorverbindende rol te vervullen voor heel Europa. Wereldwijd staat de beschikbaarheid van schoon water van goede kwaliteit onder druk, ook als gevolg van klimaatverandering. Er is dus innovatie nodig om dit probleem aan te pakken. 
WaterCampus boekt sinds jaren succes met het creëren van oplossingen met een ecologische, sociale en economische impact die over de hele wereld geïmplementeerd worden. 
Het WaterCampus Entrepreneurship Program wordt ingebracht voor de EEPA. Dit ondernemersprogramma brengt nieuwe kennis en vaardigheden op het gebied van watertechnologie bijeen en ondersteunt start-ups en new business in de watersector om deze oplossingen zo snel mogelijk succesvol naar de markt te brengen. 
De managing partners zijn Wetsus, Centre of Expertise Water Technology en Water Alliance. Daarnaast zijn vele organisaties uit de triple helix  lid van WaterCampus.

Health Holland, Venture Challenge

De 2e winnaar is de Venture Challenge, een op maat uitgewerkt incubator en accelerator programma voor start-ups in de life sciences sector, waarmee businessideeën solide en 'investor ready' worden gemaakt en zo sneller naar de markt en de patiënt gaan of worden opgeschaald. 
Het is een initiatief van Health~Holland (Top Sector Life Sciences & Health), waarmee life sciences wetenschappers worden geholpen om impact te creëren met hun onderzoeksresultaten. In deze sector zijn namelijk meestal lange en kostbare (klinische) validatie studies nodig. 
Sinds 2008 is een groot deel van deelnemende 150 teams een succesvol biotech of medtech bedrijf gestart, en hebben bedrijven bij elkaar meer dan € 700 miljoen aan investeringen weten op te halen.  
De Venture Challenge is een samenwerking tussen NWO en Health-Holland. 

"Onder de indruk van gedrevenheid en resultaten"

Juryvoorzitter Pieter Waasdorp (op de foto in het midden), directeur Ondernemerschap van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat over de winnaars:  "We hebben deze 2 inspirerende projecten genomineerd, die laten zien hoe belangrijk aandacht voor duurzaamheid en impact op de lange termijn is, en zijn onder de indruk van de gedrevenheid en getoonde resultaten van deze organisaties. We zijn verheugd om deze projecten de kans te geven zich op Europees niveau te presenteren en denken dat ze een grote kans maken om in Europa te winnen."

De competitie was zwaar gezien de 3 andere Nederlandse initiatieven die meestreden: de MKB digitale-werkplaatsen van Katapult, het Sociaal Economisch Netwerk MVS van Stroomopwaarts en het Thematic Tech Transfer programma van de Wageningen University & Research (WUR) in samenwerking met de andere drie technische universiteiten en TNO in Nederland.

Finale in Tsjechië

Tijdens de finale in Praag op 29 november wordt bekend of de Nederlandse projecten één van de Europese Awards weten te winnen. 

Innovatie stimuleren en belonen

De EEPA is een initiatief vanuit de Europese Commissie en is bedoeld om initiatieven die ondernemers ondersteunen of faciliteren nu eens zelf in het zonnetje te zetten. Daarmee erkent en beloont de Commissie de successen van partijen die met creatieve en inspirerende initiatieven ondernemerschap stimuleren. Dat zijn (decentrale) overheden, kennisinstellingen, scholen of publiek-private samenwerkingsverbanden. De Europese Commissie organiseert de Awards al meer dan 10 jaar. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Awards of de verkiezing? Ga dan naar onze EEPA-informatiepagina

Bent u tevreden over deze pagina?