Waterstofondernemers geven kijkje in keuken van subsidieprojecten

Gepubliceerd op:
6 juni 2023
Laatst gecontroleerd op:
8 juni 2023

Er zijn steeds meer waterstofprojecten in Nederland. De overheid stimuleert dit onder andere door subsidies, waardoor waterstof bezig is met een opmars. Op 24 mei toonden waterstofondernemers hun projecten aan een breed publiek tijdens de 2e Innovatie-en netwerkmiddag Waterstof van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en TKI Nieuw Gas.

Overzichtsfoto van de ruimte waarin de pitches werden gedaan op het IPKW.

We willen in Nederland in 2050 alleen nog maar duurzame (hernieuwbare) energiebronnen gebruiken, zoals hernieuwbare waterstof. De interesse voor de innovatie- en netwerkmiddag voor waterstof is dan ook elk jaar groter, merkt RVO. Er waren 140 mkb’ers, onderzoekers en ambtenaren tijdens deze 2e editie aanwezig. Met elkaar spraken zij over waterstofprojecten in Nederland.

Positieve reacties

RVO en TKI Nieuw Gas organiseren dit evenement om aan een breder publiek te laten zien wat ondernemers doen met subsidie voor waterstof. Ook willen zij ondernemers inspireren met innovatieve praktijkvoorbeelden. De reacties op de dag waren erg positief. Ondernemers, onderzoekers en ambtenaren deden veel nieuwe connecties op binnen de waterstofsector en deelden hun kennis.

Onderzoek naar waterstoftoepassingen

De dag begon voor velen met een rondleiding over Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Hier wordt onderzoek gedaan naar verschillende waterstoftoepassingen. Zo gingen de bezoekers langs het H2lab, waar studenten van de HAN University of Applied Sciences onderzoek doen voor verschillende projecten. Deze projecten zijn vaak in samenwerking met bedrijven op het IPKW-terrein.

Daarna bezochten de bezoekers HyMatters, waar ze werken aan oplossingen voor energietoevoer in wijken door middel van waterstof. En langs Volta Energy, dat verrijdbare zonnepanelen verhuurt met als back-up waterstof, zodat er ook energie is wanneer de zon niet schijnt. Ook bezochten ze NedStack, waar brandstofcellen voor de elektrolyse van waterstof (het splitsen van water in zuurstof en waterstof met behulp van elektriciteit) worden gemaakt.

Pitches waterstofprojecten

Na de lunch volgden korte presentaties van 11 projecten. Populaire onderwerpen waren oplossingen voor het overbelaste elektriciteitsnetwerk, bijvoorbeeld door zonne-energie via elektrolyse op te slaan in waterstof. Ook de opslag van waterstof kwam aan bod, bijvoorbeeld door het op te slaan in zoutcavernes. En tot slot onderzoek naar de veiligheid van waterstof, onder andere met de detectie van schadelijke moleculen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw waterstofproject? Bezoek dan onze waterstofpagina.

Bent u tevreden over deze pagina?