WBSO in 2022: meer flexibiliteit bij aanvragen en verrekenen

Gepubliceerd op:
21 september 2021

Er komen in 2022 een aantal wijzigingen in de WBSO-wetgeving. Zo gaat het aanvragen van de WBSO flexibeler en eenvoudiger en kunnen bedrijven het WBSO-voordeel sneller verrekenen.

Prinsjesdag nieuws: koffer Miljoenennota

Dit blijkt uit de kamerbrief waarin het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de plannen voor 2022 bekend heeft gemaakt.

Wijzigingen

Voor 2022 zijn onder andere de volgende wijzigingen in de WBSO-wetgeving opgenomen:

  • Het aanvraagproces wordt flexibeler en eenvoudiger.
  • De manier van verrekenen verandert, waardoor bedrijven het WBSO-voordeel sneller kunnen verrekenen met minder administratieve lasten.
  • Het wordt duidelijker dat bedrijven alleen kosten en uitgaven kunnen mededelen waarvoor in 2022 (en later) een S&O-verklaring is afgegeven.  

Budget

Het beschikbare budget voor de WBSO in 2022 bedraagt € 1.336 miljoen.

Voordeelpercentages en -bedragen

In 2021 verhoogde het kabinet de voordeelpercentages van de WBSO om het speur- en ontwikkelingswerk (S&O) op peil te houden gedurende de coronacrisis. Uit onderzoek blijkt dat de coronacrisis weinig invloed lijkt te hebben op de hoeveelheid S&O die bedrijven uitvoeren. Daarom verlengt het kabinet deze crisismaatregelen niet.   

Bedrijven kunnen het voordeel van de WBSO verrekenen via de belastingaangifte. Ook in 2022 gelden 2 schijven met een verschillend voordeelpercentage. Voor startende bedrijven geldt een hoger percentage in de 1e schijf.

  • Tarief 1e schijf: 32%
  • Tarief 1e schijf starters: 40%
  • Grens 1e schijf S&O-(loon)kosten: € 350.000
  • Tarief 2e schijf: 16%

Voor zelfstandig ondernemers (zzp'ers) die minimaal 500 onderzoeksuren per jaar maken, is er een vaste aftrek. Startende zelfstandig ondernemers ontvangen daarnaast extra aftrek. De exacte bedragen voor zelfstandigen worden eind 2021 bekend gemaakt.

Meer informatie

Een nadere toelichting op deze wijzigingen leest u in de kamerbrief. U vindt deze ook op de pagina Publicaties WBSO.

Bent u tevreden over deze pagina?