Zuid-Hollands loket voor Vroegefasefinanciering geopend

Gepubliceerd op:
10 maart 2022

Innovatieve starters in Zuid-Holland kunnen voortaan in hun eigen regio terecht voor Vroegefasefinanciering (VFF). Partijen die dichter bij de bedrijven staan voeren de regeling uit. Zo’n partij in Zuid-Holland is UNIIQ. Op 3 maart 2022 sloot het fonds haar eerste deal. Het Delftse Valley Optics ontving VFF ter waarde van € 350.000 van Meindert Stolk, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland.

In totaal is er € 4,8 miljoen beschikbaar voor Zuid-Hollandse starters. De regionale VFF-loketten zorgen voor een betere verbinding met het regionale ecosysteem. De verbinding ontstaat door makkelijkere bereikbaarheid van deze regionale fondsen voor bedrijven. De loketten hebben ook meer kennis van andere regelingen en activiteiten in de regio.

UNIIQ

In Zuid-Holland voert UNIIQ de VFF uit. Dit fonds is in 2016 opgericht door Zuid-Hollandse universiteiten en de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. "Als fondsmanager werk ik graag met gedreven ondernemers," zegt Hans Dreijklufft, fondsmanager van UNIIQ. "Ondersteunen bij het opbouwen van een nieuw bedrijf is misschien wel het mooiste dat er is. We zijn ontzettend dankbaar dat we deze regeling als UNIIQ mogen uitvoeren. Door de fondsuitbreiding kunnen we in Zuid-Holland nog meer ondernemers helpen dan voorheen." Ook de provincie Zuid-Holland draagt € 2 miljoen bij aan het VFF-fonds. Andere investeerders zijn gemeente Den Haag en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Valley Optics

TNO-spin-off Valley Optics is het eerste bedrijf dat een VFF vanuit UNIIQ ontvangt. De innovatieve starter ontwikkelt software voor de productie van optische systemen voor het gebruik in bijvoorbeeld de ruimtevaart, medische apparatuur, telescopen, maar ook in alledaagse beamers en fotocamera’s. Op het innovatieve platform van Valley Optics werken alle betrokkenen gemakkelijk en overzichtelijk samen. Zo wordt bijvoorbeeld een satelliet effectief, klein, licht en goedkoop ontworpen. Met de VFF vanuit UNIIQ kan Valley Optics haar ontwerptools en algoritmes verder ontwikkelen en testen bij haar eerste klanten.  

Financiering aanvragen?

De VFF is een geldlening die innovatieve mkb’ers en starters helpt bij het ontwikkelen, testen en sneller op de markt brengen van hun innovatieve oplossing. Ondernemers vragen maximaal € 350.000 aan. Het ministerie van EZK en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voeren de regeling sinds 2014 uit.

Innovatieve starters die een VFF aanvragen in Zuid-Holland of Noord-Brabant gaan naar:
- Zuid-Holland: regionaal loket UNIIQ.
- Noord-Brabant: regionaal loket Braventure.
Starters buiten deze 2 provincies vragen VFF aan bij het landelijk loket via RVO.

Bent u tevreden over deze pagina?