Cépagewijn

Cépagewijn is wijn die voor het grootste deel van 1 druivenras is gemaakt. U mag de aanduiding 'cépagewijn' op het etiket alleen gebruiken als u door ons gecertificeerd bent.

U krijgt een certificaat als u voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo moet het druivenras(sen) staan op de OIV-lijst. Ook mag u de term cépagewijn niet gebruiken in combinatie met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) of Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).

De exacte voorwaarden vindt u op de pagina Wijnproductie, handel en vervoer op mijn.rvo.nl. Daar vraagt u ook de certificering aan.

Certificering

De certificering van cépagewijn gebeurt in een paar stappen:

  • Goedkeuring door RVO.nl nadat u het aanvraagformulier heeft ingediend. U ontvangt van ons een bevestigingsbericht en wij informeren de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) over uw aanvraag.
  • De NVWA voert de verificatie uit voor de cépagewijn. Die vindt op het bedrijf plaats voor de botteling van de wijn.De NVWA controleert of de producent het wijndruivenras(sen) waarvan hij cépagewijn wil produceren, op het bedrijf is aangeplant én in de registers is opgenomen.
  • Als alles akkoord is dan ontvangt u van RVO.nl een certificaat.
  • Controle op etiket en administratie gebeurt bij de reguliere controle van wijnproducenten in de volgende jaren.

Vermelding op het etiket

Nadat u van ons een certificaat heeft ontvangen, mag u op het etiket de aanduiding cépagewijn gebruiken en de cépagewijn verkopen. Daarbij vermeldt u ook:

  • het druivenras of de druivenrassen, in dalende volgorde van hun procentuele aandeel. De karakters zijn even groot;
  • het oogstjaar.

Kosten

Voor een goedkeuring of de afgifte van een certificaat hoeft u niets te betalen. U betaalt wel voor de verificatie (controle) door de NVWA in het 1e jaar van cépagewijn.

De NVWA vraagt hiervoor 'retributies', bestaande uit een starttarief, een tarief op basis van de tijdsbesteding van de NVWA en administratiekosten. De tarieven vindt u op de website van de NVWA.

De inschatting is dat deze controle maximaal 4 uur duurt. Dit is afhankelijk van het aantal druivenrassen, uw wijnregister en de omvang van uw bedrijf. Een indicatie van de kosten bij een NVWA-controle van 3,5 uur is € 840.

Service menu right