Ziek of gewond dier

U mag volgens de Wet natuurbescherming geen inheemse beschermde dieren opvangen zonder ontheffing. Maar wat doet u als u een dier aanrijdt of een gewond of ziek dier vindt?

De Wet natuurbescherming beschermt diersoorten en plantensoorten die in het wild voorkomen. Alles wat schadelijk is voor beschermde soorten is verboden. Of dieren nou beschermd zijn of niet, de wet schrijft voor dat we altijd zorgvuldig met onze omgeving moeten omgaan.

In bepaalde situaties mag u van de verboden afwijken met een ontheffing of vrijstelling. Bijvoorbeeld als u te maken krijgt met gewonde of zieke beschermde diersoorten.

Melden gewond of ziek beschermd dier

Vindt u een ziek of gewond beschermd dier? Schakel dan deskundige hulp in, bijvoorbeeld een dierenambulance, een dierenarts of een opvangcentrum voor beschermde inheemse dieren. Soms hebben beschermde inheemse dieren een eigenaar. Deze dieren hebben dan bijvoorbeeld een microchip, of vogels hebben een naadloos gesloten pootring. Vindt u een gemerkt of gechipt dier, meld het dan bij de politie of uw gemeente.

Opvang binnen 12 uur

Een gewond of ziek dier moet u binnen 12 uur naar een gespecialiseerd opvangcentrum brengen voor verdere verzorging. Dit opvangcentrum moet een ontheffing hebben vanuit de Wet natuurbescherming.

Vervoeren ziek of gewond beschermd dier

U mag een ziek of gewond beschermd inheems dier in Nederland vervoeren. Dat geldt echter niet voor de volgende dieren:

  • ree├źn
  • edelherten
  • damherten
  • wilde zwijnen

Gaat het om deze dieren, neem dan contact op met de politie. Zij zorgen voor transport door een aangewezen vervoerder.

Niet-beschermd inheems dier

Vindt u een dier dat niet valt onder de inheems beschermde dieren? Zoals een zieke of gewonde kat, hond of cavia? Meestal hebben deze dieren een eigenaar. Deze dieren vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Die heeft vaak afspraken met een dierenopvangcentrum of dierenambulance. Neem bij vragen hierover contact op met uw gemeente.

Service menu right