Ontheffing bezit en vervoer beschermde dieren en planten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Ontheffing bezit en vervoer beschermde dieren en planten

28-07-2020

Dieren en planten mag u niet altijd houden of vervoeren. Dit hangt af van de plant- of diersoort, hoe streng deze beschermd wordt en of de soort uit het wild komt of niet. Soms mag u een plant of dier alleen houden met een ontheffing. U vraagt een ontheffing aan bij de provincie of bij ons. Waar u dit aanvraagt hangt af van de herkomst van de soort.

Uit het wild

Komt de plant of het dier uit het wild? En gaat het om een levend dier van een soort dat oorspronkelijk in Nederland voorkomt? Bijvoorbeeld een kraai, egel of een ree? Dan vraagt u bij de provincie een ontheffing aan. De provincie bepaalt dan of u een ontheffing nodig heeft of niet.

Komt het dier uit het wild maar niet uit Nederland? Of weet u niet zeker of het uit het wild komt? Dan vraagt u bij ons een ontheffing aan.

Gefokt dier

Gaat het om een gefokt dier? Meestal heeft u geen ontheffing nodig voor het bezitten of vervoeren. Alleen bij de volgende diersoorten heeft u een ontheffing nodig:

  • katachtige roofdieren (Felidae)
  • primaten
  • haviken

U heeft ook een ontheffing nodig als u een CITES-document heeft voor het dier. Soms heeft u van ons én van de provincie een ontheffing nodig. Heeft u van beide een ontheffing nodig? Dan vraagt u deze aan bij de provincie en bij ons.

Aanvragen bij RVO

Heeft u van ons een ontheffing nodig? Vraag deze aan voordat u het dier of de plant krijgt of vervoert. Dit doet u op mijn.rvo.nl. Logt u in met eHerkenning? U heeft betrouwbaarheidsniveau 2+ nodig. Logt u in met DigiD? Dit kan met een SMS-code of de DigiD-app.

Kosten ontheffing;

De ontheffing kost € 15. U krijgt een factuur van ons. Trekt u de aanvraag in? Of wijzen wij uw aanvraag af? Dan krijgt u uw geld terug.

Uw aanvraag direct regelen

Na uw aanvraag

Binnen 13 weken ontvangt u van ons een beslissing op uw aanvraag.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.