Opvangcentrum voor zeezoogdieren, uitheemse diersoorten en invasieve exoten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Opvangcentrum voor zeezoogdieren, uitheemse diersoorten en invasieve exoten

12-05-2020

Dieren kunnen gewond raken, ziek worden of ze worden afgestaan door hun eigenaar. Ze worden dan opgevangen door gespecialiseerde opvangcentra in Nederland. Deze opvangcentra moeten aan voorwaarden voldoen om dieren te mogen opvangen. Want dieren in de opvang moeten goed verzorgd worden. Een opvangcentrum voor inheemse – en uitheemse diersoorten, zeezoogdieren en invasieve exoten heeft dan ook een ontheffing nodig.

Waarvoor vraagt u bij ons ontheffing aan?

U vraagt bij RVO een ontheffing aan voor de opvang van:

 • Zeezoogdieren, zoals bruinvissen en dolfijnen.
 • Uitheemse diersoorten. Dit zijn diersoorten die niet van nature in Nederland voorkomen, maar hier wel gehouden worden of voorkomen, zoals parkieten of slangen.
 • Invasieve exoten. Dit zijn soorten die niet van nature in Nederland voorkomen en die, onder andere, schadelijk zijn voor inheemse soorten. De Europese Commissie wijst deze soorten aan. Voorbeelden van invasieve exoten zijn roodwangschildpadden en wasberen. Om een invasieve exoot op te vangen gelden strenge regels.

Voor de opvang van inheemse diersoorten zoals egels, reeën en hazen, maar ook alle vogels die van nature in Nederland voorkomen, vraagt u een ontheffing aan bij uw provincie.

Eisen opvangcentrum

U krijgt alleen een ontheffing als u aan de volgende eisen voldoet:

 • Uw opvangcentrum is een stichting of vereniging.
 • U houdt een register bij.
 • Uw opvangcentrum voor inheemse of uitheemse soorten heeft hetzelfde doel als dat uit de Bijlage bij de Beleidsregels kwaliteit opvang diersoorten.
 • De doelstelling van opvangcentrum voor invasieve exoten komt overeen met de doelstellingen in de Bijlage bij de Beleidsregel kwaliteit opvang invasieve uitheemse diersoorten.
 • Ook voldoet het opvangcentrum aan alle overige voorschriften uit de bijlage van de Beleidsregels.

Aanvragen

U vraagt een ontheffing aan op mijn.rvo.nl. Als ondernemer of organisatie logt u hiervoor in met eHerkenning (niveau 2+). Particulieren maken gebruik van DigiD. Heeft u nog geen eHerkenning of DigiD? Vraag dit dan eerst aan. 
Bij uw aanvraag stuurt u een aantal bijlagen mee. Deze vindt u ook op mijn.rvo.nl.

Uw ontheffing direct aanvragen

Kosten

Voor een ontheffing voor Uitheemse beschermde dieren en invasieve exoten betaalt u € 100.
Vraagt u een ontheffing aan voor de opvang van zeezoogdieren? Dan zijn de kosten afhankelijk van de looptijd van de ontheffing:

 • Een ontheffing voor maximaal 1 jaar kost € 600.
 • Een ontheffing met een looptijd van 1 tot 3 jaar kost € 1.600.
 • Een ontheffing van 3 tot en met 5 jaar kost € 3.000.

Na uw aanvraag

Wij nemen uw aanvraag in behandeling als deze volledig is. Is uw aanvraag niet volledig, dan laten we zo snel mogelijk weten welke informatie we nog van u nodig hebben. Na maximaal 13 weken na het indienen van een volledige aanvraag krijgt u een beslissing.

Krijgt u een ontheffing? Dan kunt u volgens de ontheffing gaan werken. Krijgt u geen ontheffing? Dan leest u in de beslissing waarom u geen ontheffing krijgt. U krijgt het betaalde bedrag terug.

Als uw ontheffing afloopt

U krijgt een ontheffing voor het opvangen van zeezoogdieren, uitheemse dieren en/of invasieve exoten voor maximaal 5 jaar.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.