Service menu right

Handel in beschermde planten en dieren

Er zijn beschermde dieren en planten die bijna uitsterven. Vaak komt dat doordat mensen producten willen hebben die daarvan gemaakt worden. Of ze willen deze dieren houden. Om de illegale handel in beschermde soorten te verminderen zijn er regels.

Regels voor beschermde dieren en planten

De regels staan in de zogenaamde CITES-overeenkomst. CITES staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Er staan regels in over de internationale handel in beschermde soorten. En over het vervoeren daarvan. Lees meer over CITES op de informatiepagina Wat is CITES.

Controleren of uw dieren of planten beschermd zijn

Wilt u dieren of planten vervoeren, of handelt u hierin? Controleer dan eerst of dit een beschermde soort is. Hiermee bedoelen we: beschermd door de CITES-regels. Als uw dier of plant beschermd is volgens deze regels, dan is het een CITES-soort. Dit doet u ook als het alleen om een onderdeel gaat van het dier of de plant. Bijvoorbeeld slagtanden of veren. Bekijk of u te maken heeft met een CITES-soort op de informatiepagina CITES-soort of niet.

Handel, vervoer en houden

Wilt u een CITES-soort binnen de Europese Unie (EU) (ver)kopen, vervoeren of houden? Dan heeft u misschien een EU-certificaat nodig. Wanneer is dit nodig? Dat leest u op de informatiepagina CITES-soorten binnen de Europese Unie.

Wilt u een CITES-soort van buiten de EU invoeren? Of uitvoeren naar een land buiten de EU? Dan heeft u bepaalde documenten nodig, zoals vergunningen en certificaten. Lees meer hierover op de informatiepagina CITES-soorten buiten de Europese Unie.

Merkplicht voor beschermde dieren

Sommige dieren moeten gemerkt en geregistreerd zijn. Een vogel krijgt bijvoorbeeld een pootring. Houd hier rekening mee als u een CITES-dier (ver)koopt, vervoert of houdt. Lees meer hierover op de informatiepagina Merkplicht voor beschermde dieren.

Administratie bijhouden voor beschermde dieren en planten

Houdt u gefokte dieren of gekweekte planten die ook een CITES-soort zijn? Dan moet u soms een administratie bijhouden. Wat u precies bijhoudt en voor welke soorten dit nodig is leest u op de informatiepagina Administratie beschermde dieren en planten.

De gevolgen van Brexit

Het is nog niet bekend welke gevolgen Brexit precies heeft voor de handel in CITES-soorten met het Verenigd Koninkrijk. Dit hangt af van politieke onderhandelingen. Zolang de gevolgen niet bekend zijn, veranderen hierover in elk geval geen regels. Lees meer over de gevolgen van Brexit op de website Brexitloket.nl.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws over CITES leest u in onze nieuwsbrief. Wilt u zich abonneren op deze nieuwsbrief? Meld u dan aan.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.